Instagram

CAIRNS ' DE KENDİ BAŞIMA GÖZLEM

Cairns de sadece bu akşam konaklayacağımız otel sahilde. Odamın balkonundan bile dürbünle gözlem yapmak mümkün. Gelgit nedeniyle sular öyle bir çekilmiş ki mutlaka kıyı kuşları vardır diye düşünüyorum . Heyecanla sahile giderken yolda çektiğim sıkıntıları çoktan unutmuşum.


Gerçekten harika ötesi uzun ve geniş bir kıyı önümde ve uzağımda . Kıyı kuşları var fakat teleskobum yok! Kıyı ile yerleşimler arasında muhteşem ağaçlarıyla geniş bir park alanı var. Bu bölgeye Meydan anlamında Esplanade diyorlar . Esplanade kıyı kuşu ve su kuşları için benzersiz bir yer. İlk gördüğüm kuş Welcome Swallow . Hoş geldin Kırlangıcı ! Sonra Torresian Güvercini . Beyaz şık iri bir güvercin. Palmiye gibi bir ağaçın meyvalarıyla besleniyordu.. Sonraki Kuşum dişi bir Saksağan : Magpie Lark. Avustralya Saksağanı değil. Yine de yaygın. Sonra bir Honeyeater . Bir tür nektar kuşu. Avustralya Honayeater ailesi bakımından oldukça zengin. Daha güzel bir pozu ile tanımlamayı başarıyorum: Varied Honeyeater! Biraz sonra bir Kuyruksallayan bana katıldı. Willie Wagtail ! Buraların kuşu. Birden bir ispinoz sürüsü geldi Scaly breasted Mannikin , Spice Finch , Nutmeg Mannikin gibi üç ismi var . Latinceleri aynı ( Lonchura punctulata ) IOC ve iki ayrı kuş kitabındaki isimler böyle. Çimlerde bir Kızkuşu dolaşıyor . Maskeli Kızkuşu yanında yavrularıyla.


Parkta dürbünü ile dolaşan ,gözlem yapan yaşlı bir adamcağız var. Yanıma geldi. Tanıştık , John the Birder ! John burada oturuyormuş. Asplanade ‘e kendini bildi bileli gözleme geliyormuş. Bu arada sohbeti seviyor. Nerden gelmişim niye gelmişim öğreniyor. Kuşları anlatıyor. Biraz da onunla gözlem yapıyoruz. Yanında teleskobu yok . Olsaydı kıyı kuşlarına bakardık. John'a imrenmedim desem yalan olur. Yıllardır korunan doğal bir alan . Ertesi gün ne olacak diye düşünme sorunu yok. Bir yıl sonra nasılsa öyle . Bana uzak geliyor bu düşünceler.. Sabah erken Gelgit ,git durumunda olduğundan üzeri kıyı kuşu dolu. Fakat dağınık ve uzaklar. Bu alanın geçmişini anlatıyor . Burada bir komite kurmuşlar . Yakında toplantıları varmış. İlerde Japon birkaç fotoğrafçı Rainbow Lorikeet çekmeye çalışıyorlar. Onların yanına gidiyoruz. Ben artık John’u onlarla bırakıp yavaş yavaş ilerliyorum.



Metallic Sığırcık kuşları güzel pozlar veriyor. Demir ağaçları üzerindeler. Demir ağaçları Avustralyanın doğal ağaçları . Değişik Okaliptüs ve Akasya türleri de var . Ağacın birinde Nankeen Gece Balıkçılı tünemiş. Nankeen aslı Nanjing . Çinde üretilen soluk sarı bir kumaş. Avustralya’da demiryolu isçilerinin kıyafetlerinin rengine atfen Nankeen Heron adı verilmiş.


Kıyı gözlemi dürbünle zor olsa da bir şeyler yapacağım. Black fronted Dottorel , bir Cılıbıt. Çok sevindim ! Avustralya Pelikanların güzel pozlarını yakalamaya çalıştım.( İntermediate Egret ) Ortanca Balıkçıl , Asian Dowitcher bir çeşit Suçulluğu .. Epey Kumkuşu grupları var fakat tanımsız kalıyor. Biraz ağaçlar , biraz manzara diyerek yavaş yavaş otele dönüyorum. Zaman ne çabuk geçmiş .


Yemekten sonra Cairn’s de ve yakınlardaki Cairns Botanik Bahçesinde gözlem yapacağız. Esplanade ‘e tekrar gözleme geleceğiz. Böylece bir çok kıyı kuşunun sırrı çözülecek .



www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.