Instagram

KORSİKA SIVACISI ve İTALYAN SERÇESİ

Aynı sabah Kızıl Çaylak sevinci ile şakırken , bir serçe dikkatimizi çekti . Yanılmamıştık . İtalyan Serçesi ! Eski Dünya Serçeleri ( Passeridae ) 43 tür , 9 Cins . Yeni Dünya dediğimiz Amerika kıtası Serçeleri 136 Tür , 22 Cins . İçinde bulunduğumuz Coğrafyadan daha zengin Serçe türleri var. Serçeleri heryerde görmek mümkün olmakla birlikte Istanbul'da çocukluğumdan bu yana serçelerin azaldığı bir gerçek. İtalyan Serçesi ise daha çok Hibrit türlerin bir örneği olarak bilinmekte. bembeyaz yanağıyla Ev serçesinden ayrılıyor. Önce güzel bir dal üzerindeydi fakat sonra çatıya uçtu. Tur boyunca hemen hemen her gün gördük.







Öğleye doğru önce gözlem sonra da piknik yapacağımız bir alanda durduk. Gözlem için bol kuşlu bir yola girdik . Türkiye'den hiç yabancısı olmadığım habitatlarda gözlem yaptık Korsika'da . Bu yol da öyleydi . Kuş sesleri ile dolu. Karabaşlı Ötleğen , Çam Baştankarası , Bülbül, Kızılgerdan , Florya ötüşleri arada kulağımıza geliyor ,bazılarını da gözlüyorduk . Maskeli Ötleğen ve 4-5 birey Moltoni's Warbler. Moltoni'nin Ötleğeni. Bıyıklı Ötleğenden bölünmüş bir tür. Dağları tepeleri seven bir tür. İtalyan Serçeleri ve Korsika Sıvacısı ! 4-5 Birey gördük. ispinoz , Küçük İskete derken , ikinci endemik tür Korsika İsketesi de kendini gösteriyor.
Günün ilk saatlerinde ,daha öğle olmadan türler tamamlandı nerdeyse . Dönerken tepemizde bir çift harika Kızıl Çaylak oynaşıyor. Şahin , Kerkenez gibi yırtıcılarımızı da unutmayalım. Harika bir gün ! Doğa güzel i hava güzel , kuşlar harika!


Piknik yaptıktan sonra İkinci durağımız Ghisoni . Endemik Korsika Çamları tüm heybetiyle yolun iki yanında nefis bir manzara sunuyordu. Burada diğer türlerden bazıarı ve Benekli Bülbül listemize girdi. Kısa bir gözlemden sonra Zicavo'daki otelimize akşama doğru vardık. Otel ve yemekleri çok iyi değildi fakat yeri çok güzeldi . Daha sonraki turlarda Vaughan oteli değiştirip Zonza'da kalmış. Sanıyorum isabetli bir karar. Vaughan akşam yemeğine bizi disarda bir restorana götürüyor. Güzel bir akşam yemeği ile günü bitiriyoruz.

www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.