Instagram

ZOR BİR TIRMANIŞ GÜNÜ DAHA! SONUNDA YAKUTGERDAN !

Ural Dağlarında üçüncü ve son günümüz . Yarın Yekaterinburg'a dönüş günü. Bu defa aynı noktadan yine kayalardan geçeceğiz .
Yakutgerdan arayacağız. Daha düşük kotlarda bulamadık iki gündür. Şimdi yükseleceğiz. Kayalık zemin bir süre sonra karlar altında kaldığından daha dikkatli yürüyorum. Diğer yandan da inanılmaz bir şekilde içim içime sığmıyor. Nerde böyle bir coğrafyada bir daha olmak! deyip hafızama kaydetmeye çalışıyorum. Bu yükseklikteki Huş ağaçları diğerlerinden oldukça farklı . Daha kısa ağaççık formunda olanları daha fazla . Çok estetik bir görünüşleri var. Döndüğümde Tüylü Huşun bir alttürü olduğunu öğrendim. Betula pubescens ssp. tortuata . Huş keyfiyle yola devam ediyorum. Ben en arkadayım . Svetlana benim de arkamda , arayı da epey açtı . Herhalde kuşu arıyor. Grup Vaughan ile birlikte kayalara oturmuş öğle yemeği hazırlığında . Henüz onlara ulaşmama 100m. kadar var. Biraz ilerimdeki Huş ağacına Şakraklar ( Bullfinch ) geliyor. Dişili erkekli 2 çift ! Çok eğlenceli derken biraz ilerdeki Huş ağacına da bir Tayga Çütresi geliyor. Gerçekten çok eğlenceli ! On dakika kadar kuşlarla oyalandıktan sonra gruba doğru yola devam ediyorum.
Sveta halen aşağılarda . Öğle yemeğimi alıp bir kayanın üzerine oturuyorum. Çok acıkmıştım. Şakrak ile Tayga Çütresinin haberini veriyorum. Vaughan'a fotoğrafları gösteriyorum. Gruptan da bakıyorlar . Çok keyifliyim fakat halen Sibirya Yakutgerdanını bulamadık ! Dönüşte tekrar deneyeceğiz . Boyko kayboldu. Sveta sonunda yanımıza geldi. Dönüşe geçtik. Vaughan lokaliteyi hatırlamaya ve GPS ile kontrol etmeye başladı . Kar sınırını geçtik . Hemen aşağıdaki ağaçta Vaughan kuşu buldu. Yakutgerdan ( Siberian Rubythroat ) ! Sibirya Yakutgerdanını yine 2014 yılı Mayıs ayında Çin'de görmüştüm. Bir ay farkla iki ülkede görmek ve izlemek kısmet oldu . Himalaya Yakutgerdan'ınını Kazakistan'da görmüştüm. Sonunda Grubun keyfi yerine geldi. Epey oyalandık orada . Sonra inişe geçtik . )


Çıkarken takibettiğimiz derenin zaman zaman içinden, zaman zaman yanından yavaş yavaş inmeye başladık. Yaşlı bir Sibirya Çamına rasladık .Kara gerdanlı ardıç yine belirdi. Dağ Kuyruksallayanı , Dağ Bülbülü ( Dunnock ) , Mavigerdan ( Bluethroat ), Kızıl ardıç ( Redwing ), Yeşilimsi Söğüt Bülbülü ( Greenish Warbler ), Benekli Sinekkapan , Küçük Çinte ( Little Bunting ) . Bol kuşlu bir iniş oldu. Yolda da bir Dağ Tavşanı gördü Sveta . Çok zorlu ve güzel bir gün kamp alanında sıcak bir çorbayla sona erdi. Yarını da sayarsam beş gündür ,sadece elimizi yüzümüzü yıkayabiliyoruz. Hava da soğuk. Herhalde benim ilk ve son kampım olacak. Sıcak bir banyoyu , rahat bir yatağı özledim doğrusu. sadece ben değil grubun hepsi de öyle hissediyor. Vahşi doğada olmanın başka bir yolu yok. Kuşlar ve benzersiz Doğa için herşeye değiyor !

www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.