Instagram

YEKATERİNBURG - UZUN KUYRUKLU ÇÜTRE

Ural Dağlarına arka arkaya iki tur yapacaktı Birdfinders . İlki 13 - 20 Haziran 2014 , hemen arkasından 21 - 28 Haziran 2014 tarihinde ikincisi. İlki için rezervasyon istedim. Bana çok ısrar ettiler " İkincisine katıl " diye . Ben yine de seçimimden vazgeçmedim . Fakat bu aleyhime oldu , Svetlana ve Vaughan haklı çıktılar. Çok yağmur yağdı! Yağdı yağmasına ama el değmemiş Doğanın nasıl olduğu konusunda sarsıcı bir eğitim oldu bana.

Istanbul'dan , Yekaterinburg'a uçacağım . Moskova aktarmalı . Aeroflot Havayolları ile gideceğim. Uçak saatlerim şöyle ;
13 June - IST to SVO ( Moskow ) depart 14:45
14 June - SVO to SVX ( Ekaterinburg ) depart 01:10 arrive 05:25
20 June - SVX to SVO depart 18:15 arrive 18:35
20 June - SVX to IST depart 23:00 arrive 01:05 21 June

Moskova dan tura katılanlarla birlikte aynı uçakla Yekaterinburg'a gideceğiz. turda rehberler dışında 12 kişi olacağız . Tabi kimseyi tanımıyorum. Havaalanında Svetlana bizi karşılayacak. Uzun zaman oldu Sveta'yla karşılaşmayalı Onu yeniden görmek güzel olacak doğrusu. Sveta baba tarafından Türk .
Bir haftalık bir tur fakat çizmeler , botlar , mat , uyku tulumu , yağmur, soğuk derken bavulum yine doldu. Çadırı Birdfinders temin ediyor. Rahat bir yolculuk oldu. Sabaha karşı indik . Sveta bizi önce Otelimize götürdü . Kahvaltı falan derken çizmelerimizi , yağmurluğumuzu giyip yola çıktık Havaalanının yakınında bir yerdeydik. Uçakların inişi kalkışı görülüyordu. Çok önemli bir hedefimiz vardı : Uzun Kuyruklu Çütre ( Long tailed Rosefinch ) !! Uragus Rusçası ! Görmeyi uzun zamandır planladığım bir tür. Hemen gördük hatta birden fazla birey ! Bir hasret daha bitti böylece .



Sonra alanda ilerlemeye başladık . G. Boyko yerel rehberimizdi. Iset nehri bataklığına girmiştik. Çamura gömülüyorsunuz . Ayağınızı çekerken gelmiyor . İnanılmaz bir bataklık. Neyse ki çizmem ayağımdan çıkmıyor . Internetten aldığım bir çizme . Yine Avrupa ölçülerinde . O nedenle bileğimi tam sarıyor. Bataklık gözlemi oldukça zorlu geçti. Neyse ki Vaughan grubu toparladı. Kara Çaylak çok fazlaydı . 20 ye yakın gördük. Çok güzel Bataklık Çinteleri vardı , İspinoz , Florya , Saka , Çütre ( Common Rosefinch ) , Tayga Çütreleri ( Pine Grosbeak ) , Ağaç serçeleri vardı. Çok sayıda Bıldırcın ötüyordu. Su Çullukları görüyorduk. Burada bana yeni bir tür daha vardı ; Tayga Guguğu ! ( Oriental Cuckoo ) Guguktan daha koyu tonları var ve göğüs çizgileri daha aralıklı . Kuzey Kamışçını ( Blyth's reed Warbler ), Sarı kaşlı Çıvgın ( Yellow browed Warbler ) , Küçük Mukallit ( Booted Warbler ) , Çizgili Kamışçın ( Lanceolated Warbler ) ve Ağaç Kamışçınları ( River warbler ) , Boz ötleğen ( Garden Warbler ) , Küçük Çinte ( Little Bunting ) gibi güzel türler gördük. Habitat bataklık falan derken nefis bir kaynaşma sunuyordu . Türkiye'de bir arada göremeyeceğimiz türler yerleşim , bataklık ,çalılık ve orman içeren habitatta birleşti. Kuzeydeyiz . Bambaşka bir yerdeyiz! Bu turu çok sevecektim ! Her olumsuzluğa rağmen hiç unutamadığım bir turdur. Herşeyiyle !

Yarın seyehat ve kamp kurma günü . Yolculuk 12 - 13 saat sürecek! Ural Dağlarına sokulacağız. Daha Kuzeye ve hafif KuzeyBatıya , Westpal sınırından içerlerde olacağız.











www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.