Instagram

KORUMA ALTINDA AFRİKA PENGUENLERİ !


Kısa bir yolculuktan sonra Betty's Bay da Stone Point'e geldik. Afrika Penguenleri yayılmıştı . Gerçekten küçüklerdi . Epey genç vardı aralarında . Yeni tüyleniyorlardı sanki. Kara tarafında kayaların üzerinde suni yuvalar hazırlanmıştı . Kışın ürediklerinden yavrular her yerde göze çarpıyordu. Kayaların üzerinde bir de Güney Afrika Damanı ( Rock Dassies ) gördük. Kaya Tavşanı da da deniyormuş sanırım. Dört tür Karabatak vardı . Tehlike altında Bank Karabatakları ( EN) , Cape Karabatakları ( EN ) , Ak göğüslü Karabataklar ( Great Cormorant alt türü iken tür oldu . P. lucidus ), Sadece bir birey Tepeli Karabatak ( NT )!



Epey bir zamanı onlarla geçirdik ! Penguenlere hayran kalmıştım. Otoparka döndüğümüzde ilk Southern Boubou hemen ağacın üzerindeydi. Günün son durağı yolumuzun üzerindeki Gordon's Bay oldu. Burada Victorin Ötleğenini bulduk. Çok merak ettiğim ve Collinsten iyi tanıdığım Verreaux's Eagle ise yükselen kayalıklarda tünemeye çalışıyordu.

Afrika Penguenlerinin günümüzde en büyük tehdidi ,Ortadoğudan Amerika ve Avrupa'ya petrol taşıyan tankerler . Tankerlerden sızan dizel atıklar suya karışıyor ve kuşların akciğerlerini tehdit ediyor. Diğeri ağır fuel oil, sızıntısı ise suyun yüzeyinde kalın bir tabaka oluşturup dağılıyor ve boğulmalarına neden oluyor. 1910 yılında 1.4 milyon Penguen Dassen adasında vardı . Bugün bütün nufusu 180000 . Yine geçmişte görülmemiş bir kurtarma gerçekleşti . Zifte bulanmış 19 000 Penguen adadan Port Elizabeth'e götürülerek temizlenerek tedavi edildi ve tekrar Denize salındı . Sonuç olumlu gelişti .




www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.