Instagram

MACHICO ' DA KUŞ GÖZLEMİ BAŞLAR


Madera ' da kuş gözleminin en güzel yanı sabah turun başlama saati 9:30 veya 10:00 . Türler günün her saatinde bulup görebileceğiniz türler olduğundan , kaçırma şansınız yok. Bu arayıp da bulamayacağınız bir lüks!
Gel gelelim Kuşçu kanınız sabahın köründe kaynadığından, bu lüksü kullanmayı bir yana bırakıyorsunuz. Ben de öyle yaptım .
Gruptan olduğunu düşündüğüm benden başka gözlemciler de dolanıyor etrafta. Machico bir akarsu çevresine yerleşmiş. Dere boyunda dolaşırken gördüğüm Mumgaga beni şaşırtıyor . Doğal olarak getirilmiş ve yabana yayılmış. Bir Saz Tavuğu ve Gümüş Martılar var. Bu sabah Rehberimizle tanışacağız . Rehberimiz bir hanım. Catarina . Hugo da daha çok açık Okyanus gözlemlerinde bizimle oluyor.
Adada toplam 47 tür var. Turun sonunda 36 tür görüyoruz. Bunların içinde hedef türlerin herbiri var. Geriye kalanlar bildik türler. Westpal in güzelliği! Fazla heyecan yapmıyoruz. Fakat coğrafya zorlu . Heryere aracımızla gidiyoruz ,gitmesine de genelde tırmanma , inme şeklinde. Ulaşımın büyük çoğunluğunu tünellerle çözmüşler . Sadece 4 günde Adanın her yerine gittik . Machico Doğu ucunda sayılır . En Batı , en Kuzey , en Güney , en uzun Tünel , en yüksek noktası derken hepsi 4 gün ! Pembe Sumru dahil bütün hedef türler ! Hatta Balinalı , Yunuslu , Korsan Martılı güzel bir okyanus turu da dahil.

Catarina otelimize geliyor ve buluşma noktasını tarif ediyor . Sabah önce adanın en Doğu ucuna Bertholet' in İncir kuşunu bulmaya gidiyoruz. Ponta de Sao Laurenço ilk durağımız. İncirkuşu'nu da çok aramıyoruz . Birden fazla var. Biraz iki Kaya serçesinin peşine düşüyoruz . Güzel bir Kerkenez ile gözlemi bitirip Caniçal 'a Söğüt Serçesi aramaya gidiyoruz. Yol kenarlarında bakınıyoruz. Kurda bir erkek Söğüt Serçesi görüyoruz. Karabaşlı Ötleğen ve Kumru listemize katılıyor.

Kuzeye Faial'a doğru gidiyoruz. Hedef türümüz endemik Trokaz Güvercini . Çok geçmeden birkaç birey uçarken görüyoruz. Biri de gelip konuyor. Üveyik büyüklüğünde iri bir Güvercin. Faial de güzel bir restorana gidiyoruz. Nefis bir manzarada kolay iki kertiğimin keyfini çıkarıyorum. Grup da oldukça keyifli. Hatta şimdiye kadar katıldığım turların iyi olan ikincisi , ilki Peru grubudur. Samimi bir grup . Üç hanımız . Vivienne eşiyle gelmiş . Emma da çok aklı başında ,samimi ve neşeli bir hanım. Bir de Max var , İtalyan . İngilizler de biri dışında, konuşkan , neşeli insanlar.

Restoranın meğer bahçesi de manzarası kadar güzelmiş. EndemikMadera Sürmeli Çalıkuşu , Florya , Saka ve Karatavuk hemen listemizde . Yemekten sonra yolda tünellerin arasında güzel bir habitat yakalayınca durduk. Madera ispinozu bize hiç kaçmadan güzel pozlar verdi. Aslında alttür. Çok temiz bir yüzü var . Madera Sürmeli çalıkuşu tekrar dürbünlerimizde. Atmaca , Şahin gökyüzünde.

Dönüşe geçtik . Yolumuz üzerinde Porto da Cruz a doğru gidiyoruz. Limandan gözlem yapacağız. Uzaktan Külrengi Yelkovanlar geçiyor. Diğer türler Sumrular ve Gümüş Martılar. Madera' nın ne yanına dönsek manzara güzel.

Bu akşam gece gözlemi var . Zino'nun Korsan Martısının mekanına gideceğiz. Buluşma saati 21:15 .


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.