Instagram

CAPENSİS BİTKİ KRALLIĞI

Güney Afrika müthiş bir ülke ! Bence Afrika'nın habitat olarak en zengin bölümü ! Hatta Dünyanın en küçük ; küçüklüğü oranında da en zengin 6. Bitki Krallığından biri . Özellikle Güneybatısında Fynbos ve Kuzeyde Karoo btki örtüsüyle benzersiz bir coğrafya . Benim ayak bastığım 5. BitkiKrallığı olacak . Daha sonra Şili Patagonyasında da 6. Bitki Krallığına dokunmuş olacağım .


Güney Afrika için WINGSBIRDS den bir tur satın almıştım; Calahari to the Cape ,Güney Afrika turu ..Bir kaç ay sonra baktım ki bayram ile çakışıyor . Ben de Bayramda ailemi bırakıp gitmeyi sevmiyorum .O nedenle turu diğer biriyle değiştireceğimi söyleyerek kapattım. Genel olarak yatırdığınız ücreti diğer bir tura transfer edersiniz . Eğer zamanında olursa sorun çıkmıyor. Yine WINGS' den en çok istediğim diğer bir Bitki Krallığı ile ;Avustralya ile ( Queensland ve New South Wales ) turu değiştirdim. Gezi Ekim ayındaydı . Bu arada Güney Afrika'dan diğer adıyla Capensis Bitki Krallığından dabir türlü vazgeçemiyordum. Turları incelerken BIRDQUEST ' in turunu gördüm. Uzun , 24 günlük , ultimate birtur .Kasım ayındaydı . Herşeyi göze alıp tura başvurdum. 2016 da iki büyük tur arka arkaya çakıştı böylece Ekim ve Kasım ayı ard arda doldu .. Daha sonra tam giderayak bunlara bir de Eylül ayında Etopya iş gezisi de eklenince yaklaşık 70 günlük bir serüvene dönüşecekti. Uzun uçuşlar , yeni havaalanları , yepyeni kuşlar , en önemlisi Dünyadaki 6 Bitki Krallığından en merak ettiğim ikisi !!! Australis ve Capensis !Şu an kesinlikle çok isabetli turlar aldığımı söylemek isterim. Düşündüğümden çok daha fazlasını buldum ve gördüm.


Güney Afrika ; Dünyadaki 6 Bitki Krallığından en küçüğü ve küçüklüğü ile ters orantılı olarak zengin endemik bitki örtüsü , sadece seyahatinizin tek nedeni olabilir .


Örneğin Ülkemiz çok zengin bir bitki çeşitliliğine sahip 777 000 km2 ,11000 bitki türü var ve artmakta. Habitat zengini ! Örneğin İngiltere 300 000km2 ,1500 tür bitki var. Cape Bitki Krallığında , yani Capensis te 90 000km2 de 9000 bitki türü var. Sadece 57 km2 lik Masa dağında akıl almaz 1500bitki türü var .Gitmeden bu bilgileri inceledim okudum ama böylesi bir habitata şahit olmak bambaşka bir olaymış .


İki çok iyi bilinen habitat var Capensis'te . Biri Fynbos . Fynbos ; Fine Bush anlamında .Capensis zenginliğinin %80 i Fynbosda. Fynbosun 2/3 ü sadece dünyada burada yetişiyor !100 bitki ailesi var yaklaşık. Bunlardan en yoğun üçü sırasıyla : Erica lar , küçük yapraklı fundalar çeşit çeşit ! 670tür erica ! 670/4500 Dünya orantısı ..İkinci sırada Afrikaya has bir aile ; büyük yapraklı Protealar . 330 tür Fynbos habitatında/ 1350 dünyadaki tür sayısı . Ayrıca unutmadan eklemek isterim ki Avustralya , Protea ların birinci vatanı. Yine Capensis'de Otlara benziyen ,kapalıt ohumlulardan (Angiosperm ) Restio ailesinden 350 tür / 500 dünya ,nerdeyse % 70 i ! Ayrıca 1400 tür geofit .. Fynbos habitatı , Cape Town dahil , Kuzey ve Güney Doğusunda yeralmakta.


Diğer önemli habitat ise Karoo ! Güney Afrika'nın Güney Batısında yer almakta. Güneyinde Fynbos , Kuzeyinde Savanna var. Sukkulent Karoo ve Nama Karoo olarak iki ayrı habitatı var.Cape floristik Rejimi ile Succulent Karoobiyoçeşitlilik yönünden uluslararası hotspot - Sıcak noktadır. Hotspot 'un iki kriteri vardır. Biri en az 1500 tür endemik bitki olacak ve bunların en azı %70 orijinal habitatında olacak . Sukkulent Karoo 'da yoğun olarak Crassulaceae , Mesembryanthema , Asteraceae ler var. Iridaceae lerin de hatırı sayılır yoğunluğu var . Bu alana düşen yağış yıllık max. 290 mm. Sıcaklık yüksek. Calvinia yerleşimi bu alanda yer alıyor. Kaldığımız otelde "Roggeveld 'in yaban çiçekleri" ile ilgili bir kitap buldum ve satın aldım . Succulent Karoo nun kalbi adeta burası .

Quiver Tree , ( çevirisi ne olur bilemedim .Ok kılıfı yani Sadak Ağacı olabilir belki .) görüldüğü habitatlar Succulent Karoo yani Kaktüs Karo habitatı . Mesembryanthema , Buz çiçekleri ; bu muhteşem aile ise Nama Karoo nun vazgeçilmezi . Nama Karoo ; Endemik ve lokal endemik bitki türleri yıllık 500mm. den az yağış ile kireçli toprak, bodur çalılar ve çeşitli otlar kaplı geniş bir alanı kaplıyor .Springbok ve Upington şehirleri bu habitatlar üzerindedir..Yeri geldiğinde mutlaka Güney Afrika'nın Akasyalarından söz edeceğim. Akasya türlerinin içinden dolaştık adeta . Zengin alttürleri ve varyeteleriyle heyecanlı bir şölendi . Capensis Bitki Krallığı tek kelime ile çok zengin , şaşırtıcı ! Ben büyülendim ! Dilerim bir kez daha sadece bitkileri için tekrar gitmek kısmet olur .


TOYGARLAR !

Capensis 'in habitat zenginliği, birbirinden etkileyici kuş türlerini bize sergiledi . Bu turu "ultimate " almamın tek nedeni ; Toygarlardı! Bu denli Toygar türünü bir arada görebileceğiniz diğer bir ülke yoktur ! BIRDQUEST firması daha çok kertikçilerin tercihi olan bir firma . Özellikle Ultimate turları . Listedeki Toygarların hiçbirini kaçırmak istemediğimden buradayım! Sonuçta 24 tür Toygarın herbirini gördük tam da planladığım gibi . Rehberimizin deneyimli ve şanslı olduğunu eklemem gerek . Sağda Red Lark Foto : Rehberimiz Pete Morris'den. Benim için son derece etkileyici bir liste. Yaklaşık 7-8000 km. lik bir seyahat . 24 günde , bütün habitatlarda 10 dan fazla yerde konaklamaya değdi ve üstüne 530 türlük bir liste getirdi bize . Mavi Kırlangıçlar , Gökçe Turnalar , Şekerkuşları , Rock-jumper'lar , Dokumacı kuşları , Benekli Yerardıcı , Cape Papağanı . Dul Kuşları gibi birbirinden değerli türler ,Toylar ve 60 tür çoğunu ilk kez gördüğüm memeli hayvanlar . Kesinlikle doğru bir seçim yapmıştım !


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.