Instagram

BUZ ÇİÇEKLERİ Mesembryanthemum crystallinum / Crytalline Ice Plant

Alexander Bay , South Africa

Sonunda bu muhteşem bitki tanımlandı . Bizler de emin olduk .

Bir parantez açarak bu muhteşem çiçeğin Ülkemizdeki akrabalarına değinmek isterim.Türkiye Bitkilerinde Aizoaceae - Makasotugiller Ailesi üyelerinden en bilineni , Kazayakları Cinsi . Pembe Kazayaklarına TBL de Buzçiçeği denmiş. Sarı olana da Kazyağı . Bu ailenin diğer Cinsi Mesembryanthemum - Makasotları . Belki de Buzçiçeği adı , bu cinse daha çok yakışabilirdi. benim meğer Güney Afrika ve Portekiz'in Madera adasında gördüklerim de onların akrabasıymış.

Buz Çiçeği ! Fotoğraftakiler de meyveler . Güney Afrikalı Helga Hocayı , oradan satın aldığım Karoo habitatında iki yerleşimin Bitkilerini anlattığı kitaptan buldum. Kendisine bir mail yazarak ,fotoğrafları da ekledim . Bana aşağıdaki yanıtı gönderdi . İngilizce ve Türkçe görebilirsiniz.

Dr. Helga van der Merwe (Pr. Sci. Nat.) 'nin yanıtı .Buradan da teşekkür etmek isterim .

"Dear Bahar,

Thank you for your email. I am glad you enjoy our country, especially the drylands.

Upon studying your pictures and your mention of the fact that you found the plant in the Alexander Bay dunes, I would say that it is likely Mesembryanthemum crystallinum (the common ice plant) for the Aizoaceae/Mesembryanthemaceae family. The structures are fruit. These structures dry out and later become the capsules from which seeds are released. The capsules are unique in that when they are ripe rain drops will fall on them and they will open. The raindrops then ‘splash’ the seeds out of the capsules into the wet soil from which they then can germinate. When the capsules dry out, they close again, holding the remaining seeds for the next rainfall event.

The ‘bubbles’ on the structures are watering holding structures. In the wet season the plants take up water and store it in these structures. This enables the plants to survive less favourable times in an attempt to complete their life cycles and reproduce. M. crystallinum is usually an annual or facultative perennial which means they can survive a year or two but they do not become very (>4/5 years) old.

I trust this information will be of interest. You are welcome to contact me again if I can assist.

Kind regards,

Helga"

Sevgili Bahar,

E-postan için teşekkürler. Ülkemizden, özellikle kurak alanlardan hoşlandığınız için mutluyum.

Resimlerinizi inceledikten ve bu bitkiyi Alexander Körfez tepelerinde bulduğunuzdan bahsettikten sonra, Aizoaceae / Mesembryanthemaceae ailesi için muhtemelen Mesembryanthemum crystallinum (buz bitkisi) olduğunu söyleyebilirim. Yapılar meyve. Bu yapılar kurur ve daha sonra tohumların salındığı kapsüller haline gelir. Kapsüller, olgunlaştıklarında yağmur damlaları düşecek ve açılacakları konusunda benzersizdirler. Yağmur damlaları daha sonra tohumları kapsüllerin dışına serpip çimlenebilecekleri ıslak toprağa "sıçratır". Kapsüller kuruyunca, bir sonraki yağışta kalan tohumları tutarak tekrar kapanırlar.

Yapılardaki 'kabarcıklar' su tutma yapılarıdır. Islak mevsimlerde bitkiler su alır ve bu yapılara depolarlar. Bu, bitkilerin yaşam döngülerini tamamlama ve çoğaltma girişiminde daha az elverişli zamanlarda hayatta kalmalarını sağlar. M. crystallinum genellikle yıllık ya da uzun ömürlüdür, bu da bir ya da iki yılda hayatta kalabilmeleri, ancak çok (> 4/5 yaş) yaşlanamaması anlamına gelir.

Bu bilgilerin ilgi çekici olacağına inanıyorum. Yardımcı olabilsem, tekrar iletişime geçebilirsiniz.

Helga "


ve Maderya Adası !

Daha sonra Maderya adasında yine aynı aileye rasladım .Daha önce Güney Afrika da gördüğüm, Aizoaceae / Mesembryanthemaceae ailesi nin bir üyesi belki de aynısı ile Madeira adasında yüksek tepelerdeki kumluk alanlara rasladım . Gerçekten bu Buz çiçeklerine hayran olmamak elde değil . Bu defa hem çiçek hem de tohumlar kuru meyvanın içinden görünüyor .


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.