Instagram

SQUATTER PIGEON VE KANGURULAR !!

Sabah bir çay tesisine uğradık . Hemen dört birey Çalı Kocagözü ( Bush Stone Curlew ) gördük. Tesisin bahçesinde yaşayan Lumholtz Ağaç Kangurusu gözlemi oldukça eğlenceli geçti. Gelmeden önce Avustralya’nın kuşlarını çalışmıştım ama memelilere hiç bakmadım doğrusu. Kangurulara da biraz göz geçirdim . Bir çok türü olduğunu görmüştüm. Fakat tek tek görmeye başlayınca ne kadar farklı oldukları ortaya çıktı. Ağaç Kanguruları kesinlikle en değişik Kanguru türü . Daha çok ayıyı da andırıyor. Bizim gördüğümüz kendinden geçmiş yaprakları ağzına dolduruyordu. Biraz karanlıkta kaldığından hareket ettikçe arkasından gelen uzun tüylü şeyin kuyruk olduğunu anlıyor insan ama çek çek kuyruk bitmiyor ! Haha! Meğer Boyu 77 cm ise kuyruğu 87 cm. Boyundan uzun kuyruğu var. Bir gariplik de koca gövdeye küçük eller ayaklar . Elleri ile ayaklarının boyu aynıymış. Doğal olarak ağaca çıkabilmesi için.. Oldukça değişik ve eğlenceli bir gözlem oldu! Sadece Doğu Avustralya , Yeni Gine ve Endonezya’da yaşıyorlar. Önceleri Aborjinler etini yiyormuş. Sonra tehlike altına soyu girince kısıtlama koymuşlar .Sonra Çay satın almaya kafeye girdik. Tim’in önerdiklerinden veya kendi seçtiklerim derken epey bir çay almışım.


Bugün yine çok değişik bir alana daha gidiyoruz. Alaca Dalcambazının (Chowchilla) sesi bizi durduruyor. Ben ötüşünü çok sevdim. Akılda kalıcı gibi. Parlak bir göz halkası var , kuyruk uzun göğüs erkekte renkli dişide beyaz. Nefis! çalıda ötüyor. Dağılımı incelenmekle birlikte bilinen sadece Dünyada Queensland da olduğu. Yeni makalelere bakmak gerek. Dalcambazıgiller ailesi 3 tür. Bir kaç gün sonra Avustralya Dalcambazını (Australian Logrunner) da göreceğiz. Benim için yepyeni bir kuş ailesi! Yol boyunca Sarı gerdanlı Yassıgaga (Yellow breasted Boatbill) tekrar ortaya çıktı . Çok sevimli ve güzel bir kuş. Hem de önemli. İki türlük bir ailenin üyesi. Yassıgagagiller. Ailenin ikinci türü de Kara gerdanlı Yassıgaga. Yıllar sonra Papua yeni Gine'de göreceğimi henüz bilmiyorum . İki yeni kuş ailesi , harika!


Mareeba’nın Kuzey Batısına , Granite Gorge – Granit Geçidine gidiyoruz. Çok beğendim bu alanı . Son derece değişik bir habitat . Yumuşak biçimli Kayalıklar , su , arada ağaçlar ,çiçekler , kelebekler ! Bayıldım! Mareeba Rock Wallaby burada yaşıyor. Uzun süre aralarında gezindik . Hiç kaçmıyorlar ve küçükler . Kangurudan daha küçük ler . En küçük Kangurulara da Padelemon diyorlar . Wallaby ortanca. Hepsi keseli memeliler. Burada yavrular çoktan genç olmuşlar. Kafeye dönüyoruz bir de bakıyoruz ki bizim Wallaby masaların arasında geziyor.



İlk defa meşhur göçmen kelebeği burada gördüm . İlk Kral Kelebeğim! ( Fotoğraf ) Havalara uçtum doğrusu! Birdwing görüyoruz ama çok yüksekten kuş gibi uçup gidiyor. Buraya gelme nedenlerimizden biri de bir güvercin : Squatter Pigeon. Parkın dinlenme alanında önce ağaçta Frilled Dragon – Fırfırlı Ejder ( Fotoğraf ) gördük ! Ne güzel bir türmüş! Sonra da bizim güvercinler ( Fotoğraf : Squatter Pigeon )geldi. Su içtiler , beslendiler , bize de poz verdiler. Bu arada birkaç Balkuşları ( Honeyeater) , Boz Gerigon (Western Gerygone) , Zeytın sırtı Sarıasma (Olive backed Oriole) ,Bağırgan Keşişkuşu (Noisy Friarbirds)gördük.


Ziyeretçi merkezine doğru giderken karasal Termit alanları arkalarında kuru Okaliptüslerle manzarayı tamamladı . Aracımızdan inip , beton gibi sert Termit yuvalarını incelemeye başladık . Mareeba Sulak Alanında ziyaretçi Merkezinde büyük bir kafes içinde Gouldian Finch ler gördük. Gouldian İspinozları son derece yakışıklı ve güzel. Fakat neden kafesteler. Tehlike altında oldukları için 2015 de 150 kuş yetiştirip doğaya salıyorlar . 2016 da da yani bizim ziyaretimizden sonra 200 Gouldian ispinozu daha salacaklar . Kafes büyük ve iki bölüm diğer bölümün kapısı açık . Girip çıkabiliyorlar istedikleri gibi. Ayrıca başka ziyaretçilerle de açık bölümü paylaşıyorlar . Double barred Finch , Chestnut breasted Mannikin gibi. Mumgagagillerden , Double barred Finch’ Baykuş İspinozu Türkçesi. Benziyor gerçekten.


Yolda Eastern Grey Kangoroo ailesi gördük. Oldukça büyükler . 2.4m.ye kadar boyu var. Kaya Kangurusu ise 90cm. ila 1m arasında boyu . Gün Çaylaklar ve Papağanlarla sona erdi. Akşam yine Cairns deki otelimize dönüyoruz. Bu defa 3 gece Cairns de kalacağız. . Ben biraz çamaşır yıkamak istiyorum. Grup da öyle düşünenler varmış. Biz de sıraya girdik. Çamaşırhane var . Çamaşır makinesini ve kurutma makinasını çalıştırmak 2 Avustralya doları Süresi dolunca gidip alıyorsun. Bu işi de halletmiş oldum.


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.