Instagram

HAPPY ISLAND - MİS KOKULU TEMPLE WOOD - KESTANE ÇİNTESİ ! SÖĞÜT ÇİNTESİ ! SAUNDER'S GULL ! JAPANESE GROSBEAKS!

Happy Island , doğal bir alan değil belki , bununla birlikte iyi tarafı hiç öyle hissetmemeniz . Gel- git hareketlerine bağlı olarak bir bakıyorsunuz geniş kum düzlükleri . Tabiki üzerinde güzel türlerle .. Burada Kıyı kuşlarından , Dowitcher siparişim vardı . Hatta adaya ayak basar basmaz ilk sahil gözleminde andığım türdü . Gerçekleşti ! Saunder's Gull sürüsü bir akşam alandan ayrılırken ortaya çıkıverdi . Biri tamamiyle üreme giysisinde 30 cm. boyunda küçük martılardan . Ben her nekadar IUCN kriterlerinde bulamadıysam da VU kriterinde koruma statüsünde olduğu açıklanmıştır. Toplamda 20000 bireyinin kaldığı yazılmaktadır . Kore - Taiwan arasında ve Vietnam da dağılımı vardır . Önemli bir tür ve buralara gelindiğinde görülesi türlerden .Kızıl Gerdanlı Dalgıç , Büyük Cılıbıt ,Kılıçgagalar ,Benekli Kumkuşu - Great knot ,Far Estern Curlew , Asiatic Dowitchers ve diğer kıyı kuşları sahilin diğer türleri .


Bu arada yırtıcı göçleri zaman zaman hareketleniyor. 3 Pied Harriers ,bir çift Arışahini , 4 Chinese Goshawk ..Yırtıcı öğrenmek zor iş . Ancak sürekli gözlemler sonucu daha güvenilir karar verebiliyorsunuz. Tanıdıklarınızdan farklı olanı anında anlıyorsunuz . Çok belirgin bir detayı olmadıkça rehberler çok şükür büyük yardımcı .


Üç gün her sabah Big Wood , sonra Happy Island Temple Wood ,dönüşte Magic Wood ve Shallow Sea de gözlem yaptık . Rahat gözlem alanları ve sürprizlerle dolu . Temple Wood da yürüyüş yollarını öğrendikten sonra , herkes beğendiği köşelerde gözlem için ayrılıyor . Yeni tür gören bir ara diğerine bilgi veriyor . Bill gelip tekrar türü göremeyenler için bulmaya çalışıyor . Ben de alçak bir sırt altında boyuna bir su hattı olan açık bir alanı seçtim. Yolun kenarındaki alçak çite oturup bakınmaya başlamıştım ki , kuş sırtı geçti küçük su yolunu atladı ve açık alandaki kısa bir ağaçta durup bana bakmaya başladı . Kocaman gri - siyah alın hattıyla bir örümcek kuşu ve kesinlikle Tiger Shrike( Kaplan Örümcekkuşu )! Örümcek kuşlarından , Erkek bir birey ve çok yakışıklı . Az raslanır bir yaz göçmeni . Kışı Güneyde veya Filipinlerde geçirecekler . Aklıma gelen hemen birinin daha görmesi . 40m. ilerde David gözüme çarpıyor . Hemen işaret ediyorum . Geliyor gelmesine de tanımlayacak kadar göremiyor .


Biraz sonra bir alarm veriliyor . Nick 4 birey Japon Kocabaşı bulmuş . Japanese Grosbeaks ( image by Birdfinders ) ! Çok güzel kuşlar . Ben de Bill ve Vaughan'a Tiger Shrike gördüğümü söylüyorum . Bill hemen gördüğüm alanın arkasını taramaya başlıyor . Ben Kocabaşlara dönüyorum . Bill kuşu bulmuş fakat kuş hemen yer değiştirmiş. Nick ve diğerleri de Tiger Shrike'ı görmek istiyor ama Bill bulamayız artık diyor . Yine grup dağılıyor . Herkes ikili üçlü bir yerde kimi de rehberlerle . Ben Vaughan'ın olduğu Temple Wood'un sınırlarına kadar inmeyi düşünüyorum . Henüz o tarafta gözlem yapamadığım için. Tam Vaughan'ın yanına gidiyorum ki ,Mary ve kocası da orada , birden Vaughan ; carefull Needletail Swift ! diyor. Bir tür ebabil . Vaughan'ın binlerce türüne artı bir ! Yani ona yeni tür! Herkes ebabile kitlenmek üzere duyan geldi ama maalesef iki kişi kaçırdı . Grup dağılınca gözlem işi daha da heyecanlı oluyor . Nick şimdi hem Tiger Shrike hem de Needle- tail istiyor örneğin . Merak etmesin yarın sabah Big Wood da göreceğiz tekrar . Ashy Minivet ,Cuckooshrike ailesinden , Bull headed Shrike ,Tiger Shrike dan daha kızıl renklerde ,Dark sided Flycatcher , Green backedFlycatcher , Taiga ve Korean Flycatchers ,Asian Short toed Lark ve birçokları listemde . Çin Listemde merak edenler Happy Island , Big Wood gibi lokasyonları tararlarsa bu türleri ve fazlasını bulabilirler . Benim hedef türlerimden olan Kestane ve Söğüt Çinteleri yine Collins den ( sf.401 ) aşina olduğumuz ve benim görmeye çok hevesli olduğum türler . Kestane Çintesi bir günde 7 birey gördük ! Söğüt Çintesi ise yaklaşık 10 birey ! Adeta bize göre bu yağmur gibi yağmak ! Bir çoğu üreme giysisine bürünmeye başlamış! Bana da kutlamak kaldı tabi!


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.