Instagram

KEYİFLİ BİR DENİZ GÖZLEMİ UMMAN DENİZİ - DİBBA ARAP SUMRULARI , TEPELİ SUMRULAR

Kuzeye doğru yola çıktık . Hedefimiz Dibba. Dibba Kuzeyde Umman sınırında . Dibba 'da Umman Denizi gözlemi unutamayacağım gözlemlerden biri .Arap Sumruları - Sterna repressa ,Tepeli Büyük Sumrular -Thalasseus bergii , Tepeli Küçük Sumrular - Thalasseus bengalensisyeni türlerim olduğu gibi ; yüksek sayılarda İnce gagalı Martılar , Büyük Karabaş Martılar , Arap Martıları , Gümüş martının barabensis alt türleri ,iki Kıyı Balıkçılı , kalabalık Hazar Sumruları , yüze yakın Basra Karabatakları - Socotra Cormorants pırıl pırıl bir havada rahat bir deniz gözlemi . Sumruları birbirinden ayırt etme imtihanları ..hepsi birden harika bir gözlemde ve gündeydik . Kuşlara doyunca botlarımızı çıkarıp Umman denizine kendimizi attık . Ocak ayının sonunda yandaki plajda herkes denizdeydi . Yolun diğer tarafındaki parkta öğle pikniğimizi yaptık . Küçük kapalı kızlardan oluşan bir okul grubunun neşe içinde oyunlarını izledik . Daha düşük tempoda olmasına rağmen güzel bir gözlemi tamamlamış, dinlene dinlene nefis türleri doya doya izlemiştik . Üstelik Umman Denizinde dizlerimize kadar ..


Bu kesimde su kuşlarının zenginliğinin en büyük nedeni maalesef balıkçıların trolle avlanmaları .. Bu avı yaklaşık 100km. lik sahilde 4x4 lerle yapıyorlar. Bunun sonucu kuşların daha bol ve rahat avlanarak beslenebilmeleri .


Öğleden sonra WAMM'S FARM - Fujairah National Dairy Farm , yani bir mandıraya gidiyoruz . Bu alan göçer kuşlar için sıcak bir nokta . Büyükbaş ahırları ve geniş su basar yem tarlaları göç zamanı kuşları mıknatıs gibi çekiyor. Dolayısıyla yırtıcıları .Mandıranın sınırı Umman sınırı . Bu yarımadanın uç kısmı da Umman'a ait. Mandıranın içinde yürüyor ,gözlem yapıyor Umman' ın sınırına varıyoruz . Sığırlar olduğundan bol Ak kuyruksallayalar "personata" da dahil ve Kızıl kırlangıçlar var bolca sinekle beslenen.Kuyrukkakanlar 'dan Variable , Kızılca , Çöl , Boz Kuyrukkakanlar , burada . Kızıl Kuyruklu Örümcek kuşunun koyu donu olan " phoenicuroides " o da burada . Bağırtlaklar ve bolca Hint Kuzgunları .Bank Myna görebileceğimiz garantili bir alan . Bir ağacın üzerinde sürü halindeler . Common Myna geldiğimizden bu yana heryerdeydi .Bank Mynaözel ilgi istiyor görmek için . Burada Shikra beklentisindeyiz ancak göremeyeceğiz . Siberian Chiffchaf - P. collibata tristis yine güzel türlerden biri .


Akşam yine Fujairah daki otelimize dönüyoruz. Akşam yemeklerini otelimizde alıyoruz . Bol deniz ürünlü lezzetli , zengin Arap yemekleri menüsü ile otelin yemeklerinden çok mutluyuz . Falafel örneğin nohut ve bakladan yapılan vegy köfte , Döner ,buraların leziz humusu , yaygın pilav Kabsa gerçekten damakta tat bırakıyor .Yarın sabah Dubai'ye doğru yola çıkacağız . Yolda gözlem duraklarımız her zamanki gibi olacak .


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.