Instagram

500 TÜRÜ GERİDE BIRAKTIK - BAMBOO FOREST - CAOBA AĞACI - Swietenia macrophylla , TARANTULA

14 günün sonunda 500 türü geride bırakıyoruz . Müthiş bir deneyim. 600 e merhaba demek içten bile değil ! Halen ülkemde 405 kuş türüm var . Bu türleri yaklaşık 10 yıl içinde gördüm. 14 günde 500 türü geride bırakabileceğiniz bir ülke ancak Güney Amerika'da bulabilirsiniz. Peru'nun bu kesiminde endemik türler zayıf . Peru'nun endemik türleri asıl Kuzeyde 200 den fazla .


Sabah nehir yolundan Bamboo ormanının tam kalbine gidiyoruz . Uzun kuyruklu Jacamar (Paradise Jacamar),oyuncu kuş, tabi aslında kuş değil de biz görmek için oyun oynuyor gibiyiz .Onun dışındane gördüysek hiç uğraşmadan apaçık rahat rahat gördük. Bir kez daha Manu Karıncakuşu (Manu Antbird) , Tepeli Karıncakuşu (White lined Antbird) , Karaca Karıncakuşu (Blackish Antbird) , Mor gerdanlı Meyve Kotingası (Purple throated Fruitcrow) . Dünyada Kotingagiller ailesi gerçekten harika bir aile .Ormanın dışında bir tarlanın dört tarafındaki ağaçlar türlerimizi ağırladı .En etkileyici olanı Uzun gagalı Tırmaşık (Long billed Woodcreeper) çifti ! Jörg'ün rahatsızlığı nedeniyle çok isteyip de göremediği sarışın ağaçkakan güzel bir show ile izleyenleri mest etti ;Saman sarısı Ağaçkakan (Cream coloured Woodpecker), Sarıkaşlı Ağaçkakan(Yellow tufted W.) , Al tepeli Ağaçkakan (Crimson crested Woodpecker), Zarif Tırmaşık (Elegant Woodcreeper) , Ak gerdanlı Tırmaşık (White Chinned Woodcreeper) , Amazon yazılı Tırmaşık (Amazonian barred Woodcreeper) , Benekli Çaçalaka (SpeckledChachalaka) -Gina'dan bir foto yanda.


Öğleden sonra iki yeni Puffbird türümüz var ; Beyaz alınlı ve Kahverengi Tepeli (White necked and Chestnut capped Puffbird).Uzun kuyruklu Jakamarı tekrar görmeye çalışıyoruz.Bizi epey uğraştırdıktan sonra apaçık pozlar veren her Jacamar gibi estetik ve güzel görünümlü .Gri tepeli Karıncakuşu (Hairy crested) , Goeldi Karıncakuşu (Goeldi's Antbird). Kanca gagalı Yaprakkarıştıran (Chestnut winged Hookbill) , Küçük Sinekçi Manakin (Dwarf tyrant Manakin) gibi güzel gözlü bir kuş ve diğerleri ile listemiz zenginleşiyor .

Aguano veya diğer adıyla Caoba Ağacı kerestesi en kıymetli ağaçlardan . Şu an tehlike altında ,VU kategorisinde. MAUN AĞACI TÜRLERİ !Swietenia macrophylla - Big leaf Mahonia ,Tesbihağacıgillerden . Silverio bu ağacın Peru da başına gelenleri ,değerini anlatıyor . Ağacın yapraklarını görmek ne mümkün ta yukarlarda !Maun ağacının tüm türleri şu an dünyada koruma altında. Türkiye'de Anamur da olduğu yazılıyor. İki ağaç da Aynı aileden ve her ikisi de dünyada koruma altında .


Ormanda oldukça uzun bir parkuru yürüdük . Yemekten sonra Creekside 'a gideceğiz . Silverio'nun Tarantula sözü var bana . Creekside 'a akşam üstü vardık . Silverio bir kütüğün içinden baş parmağı kadar küçük bir kurbağa çıkarıyor . İnanılmaz. Yaklaşık 2cm. cıvarında boyu . Dünyada en küçük kurbağa 7mm. ile Papua Yeni Gine deymiş .Yola devam ederken Silverio yine taze bir Jaguar izini işaret ediyor . Tam yerindeyiz aslında ; gün bitiyor , ağaç kütükleri nehrin üzerine devrilmiş bir üzerinde su içen Jaguar eksik ! "Jaguar görmek istermisiniz" diyor ben hiç sesimi çıkarmıyorum .


Birden Silverio duruyor ve ağaç gövdesinin dibinde bir parçayı kaldırıyor ve Tarantula simsiyah tüylü ortaya çıkıyor . Gerçekten korkunç bir örümcek . Bana fotoğraf çekmem için iyi bir pozunu yakalatmaya çalışırken ben vazgeçiyorum fotoğraftan . Silverio'ya fotoğraf çekmek için bir zarar vermesi beni üzer gerçekten.

Yarın MWCLodge' dan , bu doğal cennnetten ayrılıyoruz.


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.