Instagram

TAPİR TRAIL - PALE WINGED TRUMPETER SÜRÜSÜ - ARMY ANTS - CANGILDA ÖZEL PİKNİK - JAGUAR SESİ

Sona kalan gözlem güzergahları daha uzun daha yorucu . Bu nedenle Paul en azından öğleden sonraki gözlemlere gelmiyor . Tek bacak ile bu kadarı bile başarıydı . Diana yalnız katılıyor . Bugün yeni bir tür var ki peşindeyim kesinlikle : Ak kanatlı Borazankuşu (Pale winged Trumpeter).IUCN kategorisi NT . Av ve habitat kaybından tehlike altına girmiş. Manu bu kuşun ideal yaşam koşullarını sağlayan bir alan.Bu kuşun epeydir meraklısıyım .Çok sesli hareket ediyorlar . Grup halinde öterek ilerliyorlar . O nedenle yaklaştıklarını izleyebiliyorsunuz . Heyecanlı oluyor bu bekleyiş . On bireylik grup sonunda gelip önümüzden geçiyorlar !


Borazankuşugiller Ailesi (Psophiidae Ailesi) sadece dünyada üç tür. Turnalarla ,Sungrebe ile aynı takımdan . Büyük bir kuş . Merak ediyorum işte ! Ormanda sürü halinde dişi erkek karışık dolaşıyorlarmış . Görürsek tek bir birey de olmayacak anladığım kadarıyla . Ne güzel .. İnişli çıkışlı güzergahımızda ilerlerken Silverio durduruyor bizi ve beklememizi söylüyor .Çok sesli hareket ediyorlar . Hep grup halinde öterek ilerliyorlar . O nedenle yaklaştıklarını takipedebiliyorsunuz . Heyecanlı oluyor bu bekleyiş .Önce sesleri duyuyoruz sonra yavaş yavaş orman altında beslenerek gelen bireyleri seçmeye çalışıyoruz. Beş dakika sonra herbiri patikada belirip yollarına devam ediyorlar . Gözlerime inanamıyorum . Bu bir sürü yaklaşık 10 birey var . Acaba fotoğraf çektim mi , sanmıyorum . Benim için adeta masal kahramanı olan kuş ile tanışmıştık çok şükür . Heybetli gibi arkasındaki beyaz telekler ona ayrı bir özellik vermiş bacakları çok uzun olmasa da hindi ile turna arası kuşlar işte ! Kontrol ettiğimde fotoğraflarımda bir siluet yakalıyorum .


Aradan epey bir zaman geçtikten sonra aynen belgesellerdeki gibi bir memeli boğuşması işittik . İnanılmaz bir boğuşma ve hırlama sesi ! Herkes bir durdu .Silverio "Jaguar!" daha doğrusu "cagar!" diyor . Ben nerede demek istemiyorum doğrusu . Bizi durduruyor . Kısa bir duraklamadan sonra yola devam ediyoruz . Parçalanmış bir Ak kanatlı Borazankuşuna ait bir kaç kanlı tüy görüyoruz ! Bizi görmüş olabilir . Kopkoyu cangıldayız işte ,herşey burada ! Açılan patikaları palalarla her hafta temizliyorlar . Çünkü hemen kapanıyor . Silverio ikide bir Jaguar görmek istiyormusunuz diye soruyor . Kimse istemiyor .

Sonüç gün orman altının tüm kuşlarına yoğunlaştık . Foliage -gleanerler , Antshrike , Antbirdler leyiz . Sihirbaz Silverio için adeta oyun gibi . Arada dersler de alıyoruz doğal olarak . Düz kanatlı Karıncaavcısı (Plain winged Antshrike) , Benekli Karıncaavcısı (Spot winged Antshrike) , Uzun kanatlı Karıncaçıvgını (Long winged Antwren) , Peru ötücü Karıncakuşu (Peruvian warbling Antbird) , İsli Karıncakuşu (Sooty Antbird)sırayla listemize giriyor .Palmiye Tırmaşığı (Point tailed Palm creeper) ; Kızıl sokumlu Yaprakkarıştıran (Rufous rumped) , Kestane tepeli (Chestnut crowned) , Zeytin sırtlı Yaprakkarıştıran (Olive backed Foliage - gleaner)gibi zor türleri büyük bir sabır ve keyifle izliyoruz. Opal tepeli Tangara (Opal crowned Tanager) , Tavus Ketzalı (Pavonine Quetzal) , Yeşil sırtlı Trogon (Green backed Trogon) gibi büyük kuşlar listemize ve hafızamıza yerleşiyor .Quetzaller Trogonlarla aynı ailenin bireyleri . Peru'da altı Ketzaldan üçünü gördük . Etkileyici görünümleri var . Tavus , Altın başlı ve Tepeli Ketzal ile Manu da tanıştık . Solda Gina'dan Tepeli Ketzal (Crested Quetzal) .


Silverio bizi bir karınca yoluna basmamamız konusunda uyarıyor . Karınca ise benim iki kez dikkatli olmam gerekiyor değil mi? Ateş karıncalarının izleri henüz baki iken.. Ordu karıncaları ormanda ilerlerken önlerine ne gelse öldürdükleri için ve bir ağ şeklinde hareket ettikleri için orman altında ne var ne yoksa öldürüp bırakıyorlar . Onların arkasından Karıcakuşları , Karıncaçıvgınları ve Yaprakkarıştıranlar (Antpitta ,Foliage gleaner) gibi türler gelerek Ordu karıncalarınınöldürdükleri böcek ve diğerleri ile besleniyorlar . Kuşları işte bu karıncaları gördüğü alanlarda arıyor Silverio . Bize ise sıkı sıkı tenbih ediyor bastığınız yerlere dikkatli bakın , üzerlerine basmayın , saldırılarından kurtulmak zor ve et yiyebiliyorlar . Cangılda kesinlikle bir ağaca yaslanmak veya elinizi koymak riskli .


Piknik alanımız bazı çalışanların kaldıkları ,bir yanında cibinlikli yataklar olan ahşap bir platform . Burada da killi çamur yatağı var . Papağanlardan başka kelebekler asıl müşterisi gibi duruyor . Müthiş bir yer börtü böcek kertenkele her şey var . Az önce dal üzerinde ilerleyen Ordu karıncalarını atlattık. Bir an oturdukları yerden fırlayan June ile Brian bir örümceğe bakıyorlar . Neyseki tehlike yok . Burada hem yorgunluk atıyor hem de değişik türleri gözlüyoruz. Pembe alınlı Papağan (Rose fronted) ve Manu Papağanı (Amozonia Parrotletler)Kilin yeni müşterileri .


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.