Instagram

ESMER SU YOSUNU / BULL KELP ( MUTLAKA SÖZ ETMELİ)

Esmer su yosunu olarak dilimize çevrilmiş Kelp lerden burada görselini eklediğim Bull Kelp denilen türü. Laminariaceae familyasından ve 30 türü var. Dünyanın Kuzey ve Güneyinde , kıtaların okyanuslarla birleşen kıyılarında bolca görülüyor. Bu yosunlara bayıldım. Sığ okyanus kıyılarında öyle güzel görünüyorlar ki! "Kelp forest" denen dev esmer su yosun ormanlarını oluşturan türleri (Giant Kelp)var. Günde 50-60cm. büyüyebiliyor.
Besin zengini bir yosun. Vitamin ve mineral deposu. Deniz canlıları için adetakorunma ,sığınma ve tedavialanları.


Bizimki Bull Kelp!Su kuşları direkt ya da dolaylı bu yosunlardan faydalanıyor. Yuvarlak kafa ve uzun kanat şeklindeki ona bağlı yosunlar su yüzeyinde yüzmesini sağlıyor. Denizin dibine doğru inen uzun sap dibe doğru kamçı gibi inerek aynı zamanda kökü oluşturuyor.Görsel olarak göz okşayan bir görüntüleri var . Pasifik Okyanusu Kuzeyinde okyanus yüzeyi onlarla dolu .

Kestiğimizde içimden tadına bakmak gelmişti . Keşke baksaymışım! Salatalara uzun kırbaç uzantıları doğranarak yeniyormuş ! Tıbben de oldukça faydalıymış .Giant Kelp lerle , 2017 yılında Macellan boğazında yürüyüş yaparken tanıştım . Böylece Kuzey ve Güney Yarıküre de Okyanustaki yaşam kaynağı yosun ormanlarına değmiş oldum .


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.