Instagram

LAKE BLANTO - SALIN ÜZERİNDE GÖZLEM - RR PURUS JACAMAR - HORNED SCREAMER- SUNBITTERN !

Güne başlarken 400 türü çoktan geride bıraktığımızın herkes farkında . Silverio yeni gün için iddialı.. Bugün kaptan bizimle , kayığa binip gideceğiz . İndikten sonra yarım saatlik kısa bir yürüyüş ve tekrar bu defa bir Sala bineceğiz . Saatler Salın üzerinde bir sürü türle akıp geçecek . Öğleden sonra MWC a dönüp Colpa Trail'e takılacağız .


Kayığa binmeden önce nerdeyse bir kelebek selini yarıyoruz . Dönüşümlü olarak öne oturuyor grup . Havamız çok güzel . Yarım saatlik bir nehir yolculuğu bize yine yeni türler getirecek . Hele biri var ki ! Neyse o bugün dönüşte olacak .. Kayığı başarılı bir şekilde terkedip Bamboo ormanına dalıyoruz . Bir film izlemiştim . Yönetmeni Ang Lee . Crouching Tiger Hidden Dragon .Yabancı dilde en iyi film Oscarı da aldı. Göz alabildiğine Bambu ormanında, Bambudan bambuya uçarak kaçan biradam vardı . O zamandan bu yana Bamboo ormanını merak ederdim . Şimdi kısmen de olsa içinde olacağız . Aynı türler değildir mutlaka ama olsun . Poaceae familyasının Bambuceae alt sınıfında sadece 91 cinsi ve 1000 türü var . Bambuların arasından bir patika açılmış . Bu patikada bana yürümek kısmet oldu ya daha ne isterim.


Nehirden bambuların arasından geçipLake Blanto kıyısına geldik . Ox-bow göllerinden biri . Türkçesi Kesikgöl. Amazonun taşkın alanlarında öküz boyunduruğu gibi U şeklinde uçları kör bir şekilde. Ahşap U şeklinde iskele var . Sal içinde . Önce binmekle birlikte en arkayı seçiyorum . Sal iki uzun kayığa oturtulmuş . Bizim Kaptan ve yardımcısı bu kayıklarda salı idare edecekler . Dedim ya nefis bir gün , havamız mükemmel .. Göl kocaman bir yay şeklinde - oxbow ..Gölün çevresindeki ağaçlarda boş yok . Ama önce biz Balabanyelvesi (Sungrebe) ile işimizi bitiriyoruz . ben gözlemin ardından fotoğraf çektiğimden başarılı olmuyor pek. Tek başına bir Aile .Sazların arasında dolanıyor . Benim çok görmeyi arzu ettiğim türlerden . Ağaçlardan Guanlar var . İki Mavi gerdanlı Islıkçı Guan (Blue Throated Piping Guan) da dahil. Amazon Guanı (Spix Guan) var . Yine görmek istediğim bir diğer tür Boynuzlu Boynuzlu Figankazı (Horned Screamer) ! Grup halinde ve kısa boylu ağaçlarda 7-8 birey var . Anhingalar var , iki Limpkin , Kırmızı alınlı Jakana (Watled Jacana) lar , 10 birey Hoatzin ! Aman Allahım biz neredeydik böyle! Tukanlar var .. Beyaz Gerdanlı Tukan (White Throated Toucan) , Yumurta sarısı Tukan (Channel billed Toucan) . Siyah Karakara (Black Caracara) , Mavi kanatlı Papağan (Cobalt winged Parakeet) , Tui Papağanı(Tui Parakeet) , nefis bir Green Kingfisher ,Dull capped Attila , yine tek başına aile Donakobius (Black capped Donacabiuslar) ,Oropendulalar , Kasikler (Caciques) , 2 Zümrüt Aynak (Green Ibis) ! Sarı gagalı Sazhorozu (Azure Gallinule) , Yıldızlı Tokra (Starred woodquail) , Striated Heronlar ,gökyüzünde Slate colored Hawk , Double toothed Kite ve diğerleri .. herkes son derece keyifli . Purus Jacamar çok güzel bir kayıt ! Yaşam alanı kısıtlı olan bir tür . Jacamar grubu Güney Amerikada %80 ni tehlike altında . Habitatlarına karşı son derece duyarlı olan bu küçük kuşların habitatları daralıyor .Doğrusu uçtuk bugün kuşlarla ! Herbirini doya doya izledik . Yanlarına yaklaştık . Pale eyed Blackbird dağılımı sınırlı bir tür 4 birey olarak listemize dahil ettik . Yalnız Karakasik (Solitary Cacique) bir daha görmeyeceğimiz bir tür. Nefis bir tür : Mor gerdanlı Meyve Kotingası (Purple throated Fruitcrow) , Piha , Bellbird ve Cotingalarla aynı aileden .


Saldan inerken iskelenin üzerinin yarasalarla dolu olduğunu görüyoruz. Long Nose Bats ! Yine Bamboo ormanından geçerek nehre varıyoruz .

Dönüş Silverio'nun alarmıyla renkleniyor . Balabanyelvesi(Sunbittern) ! Hayal tür herkesin hayal türü ! İki birey kıyıdalar . Çok yavaş ilerleyip biraz uzağından kıyıya çıkıyoruz . Paul 'un tek bacağı ile kayıktan nasıl atladığını hiç unutamıyorum . Herkes müthiş heyecan içinde sapır sapır dökülüyor. Fotoğraftan önce görülesi güzelliği içimize sindirdik! Aslında büyük ve etkileyici bir kuş . Öndeki ortadan kayboldu , gerideki ise bizi farketti dönüp kontrol ediyor .


Günün bundan sonrasını yazmak bile istemiyorum. Sadece kahve içip bu günü düşünmek istiyorum ... Desem de Üç kuyruklu Çobanaldatan (Ladder tailed Nightjar)gündüz gözüyle kıyıda çakılların üzerindeki sürüklenmiş kütükte poz veriyor . 2 birey Büyük Sarıbacak (Greater Yellowleg)az ilersinde . Benekli Düdükçünler her yerde . Kelebekler adeta kıyılarda bir metre yükseklikte zıplıyor .. Sadece gülümseyerek birbirimize bakıyoruz .

EURYPYGIFORMES takımının iki ailesi var . BiriRhynochetidae ve tek bir cinsvar Kagu . Yeni Kaledonya adasında yaşıyor . Uçamayan bir kuş . İkinci aileEurypygidae ve tek bir cins var bu ailede o da Balabanyelvesi (Sunbittern) . Sunbittern in 3 alt türü var . Peru'daki ssp. meridionalis .

Öğleden sonra Kızıl taçlı Karınca Ardıcı (Rufous Capped Antthrush) , Karayüzlü Karınca Ardıcı (Black faced Antbird) , Gri gerdanlı Karıncaavcısı (Dusky throated Antshrike)gibi orman altı türleri var .Zor oldukları için de değerli .


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.