Instagram

MANU WILDLIFE CENTRE - CANOPY TOWER - KAPOK AĞACI - AĞAÇKAKANLARIN MARILYN MONROE SU - SİNCAP MAYMUNLAR

Manu Wildlife Centre da dolu dolu 6 güne hazırız. Cangılın göbeğinde duvarlarınız çitleriniz olmadan bir 6 gün . Gece hırıldayan homurdanan ziyaretçiler var . Hatta sizi sesleriyle uyandırabilir . Beni uyandırdıkları gibi. Bana göre domuzlar ama Silverio bir Tapirden söz ediyor . Buraya gelmeye alışık . İyi de benim kulübeyi bir alttan bir başucumdan yoklamak da neyin nesi ! Gece bahçe ışıkları da yok . Telleri kontrol edip tekrar yatıyorum .

Öyle yerlerdeyiz ki Silverio " neyi görmek istiyorsanız iki parmağınızı şıklatmanız yeter " diyor . Herhalde tahmin ettiniz . Listede olmayan fakat görme isteğiniz varsaÖrneğin Harpy Eagle adam başı 600 dolar gibi . Ben ve diğerlerigördüğümüz türlerden herkes gibi hoşnut olduğumuzdan gerçekten çok arzu ettiklerimizden siparişler veriyorduk arada . Hatta bazen Örümcek siparişi veren de vardı benim gibi. Tarantula - neden olmasın ? Güzel bir kahvaltı , meyvalar çok bol burada . Biz de değerlendiriyoruz . Canopy Tower patikasına giderken bir asma köprüden geçiliyor . Kuş kısmeti açısından iyi bir nokta . Bir başka gün aynı alanda çok etkilendiğim bir kelebeği görme şansım da olacak .

Canopy Tower 'ın merdivenleri devasa bir ağaca monte edilmiş .Kapok Tree (Ceiba pentandra) . Malvaceae lerden .Yağmur ormanının dev ağaçlarından . Ceiba Tree de deniyor . İkisi de aynı ağaç . Pamuk ağacı da Türkçe olarak söylenebilir . Gövde çapı 3m. den fazla boyu 60m. ye çıkabilenleri var . Meyvalarının içinde yaklaşık 200 adet elyaflı tohumları var . Yaprakları döküldükten sonra bu tohumlar dört bir yana dağılıp nerdeyse koloni şeklinde yayılmasına neden oluyor . 400 - 5000 meyve patladığında ortaya çıkan tohum miktarının yadsınamaz bir gücü var . Bu elyaf tohumlar Yastık Yatak dolgularında kullanılabiliyor .Bu görkemli ağaç bir çok canlıya ev sahipliği de yapıyor . Kuşlar , kurbağalar ,bromelialar bunlardan önde gelenleri .. İnsanlar çok değerli olan hafif ve gözenekliahşabını kano yapımında , oymacılıkta kullanılıyor . Tohumlarından sabun ve ilac sanayinde faydalanılıyor . Beyaz ve Pembe çiçekleri açtığında kötü bir koku yayıyor etrafa.. Bu koku ise yarasaları cezbediyor . Çiçeklere gelen yarasalar tozlaşmayı rahatlıkla sağlıyor . Neotropiklerin ağacı ,Batı afrika'da da var . Latin Amerikadan gittiği düşünülüyor . Mayalar için kutsal bir sembol .


Bu görkemli ağacın gövdesinin yanından basamaklarla Kanopiye çıkıyoruz . Ormanın çatısı ayaklarımızın altında. Jörg devam edemiyor midesi bulanıyor . Çelik mavisi Öfonya (Rufous Bellied Euphonia) geliyor. Kesinlikle bizden ayrılmak istemiyor . Kara Kuyruklu Titira (Black tailed Tityra) , Amazon ıslıkçı Tiranı (White rumped Sirystes) , Kül rengi Kotinga (Cinerous Mourner) , Gilded Barbet ve diğerleri Canopy ziyaretimize gelenler .Bu yükseklikte ne kelebekler uçuyor inanılmaz . Brezilyada beni korkutan uluyan maymunlardan bir aile karşı tarfataki bir ağaca tırmanıyor .http://www.arkive.org/colombian-red-howler-monkey/alouatta-seniculus/video-00.html . Macaw lar yani iri papağanlar , Papağanlar , Uzun kuyruklu Tırmaşık (Long tailed Woodcreeper) ,Islıkçı Kotinga (Screaming Piha)sesleri arasında gözlediğimiz türlere katılıyor . Kolay öğrenilen bir ses..

Öğle yemeğinden sonra siesta da beklenen güzel yeşil Koket (Festive Couquette) geldi . Daha önce Brezilya'da son gün gözlediğim küçük ama büyük güzellik . Kırlangıç Orman perisi (Fork - tailed Woodnymph) , Yeni Dünya Barbetlerinden ikisi ; Yaldızlı Barbet (Gildet Barbet)ile Limon gerdanlı Barbet (Lemon throated Barbet) gibi hoş türler , Kızıl tepeli Karınca Kardinali (Red crowned Ant-Tanager) gibi fantastik türler ; Kara yüzlü Karıncakuşu (Black faced Antbird)ile günümüz devam etti . Creek Side Trail ' e büyük bir hışırtıyla girdik .Önce birşey anlamıyorsunuz ,gelen nedir kuşlar mı büyük memeli mi sonra yavaş yavaş berraklaşıyor ortalık. Sincap Maymunlarından bir sürü ; Black capped Squirrel Monkeys 20 den fazla var . Yarım saatten fazla , beslenerek geçişlerini izliyoruz . Kendilerini ağacın üzerinden aşağıya fırlatışları ve tık diye tutunuşları , yaprakları acele acele midelerine indirişleri orada çakılıp kalmamıza neden oluyor .

Bu patika sürprizlerle dolu . Bir basıyorsunuz sağ bacağım dizime kadar bir dar çukurun içinde . Allahtan çizmeler var . Yeni Dünya Barbetlerinden bir güzel ,Limon gerdanlı Barbet (Lemon Throated Barbet) bir bacağa malolabilir . Jörg yine mide bulantısı ile grubu terkediyor . O gider gitmez Samansarısı Ağaçkakan (Cream Coloured Woodpecker) görüşümüze giriyor . En sarışın Ağaçkakanların bir numarası . Daha önce Arjantin'de Sarışın Ağaçkakan (Blond Crested W.) görmüştüm. Sadece tepeliği sarı . Gerçeği o da çok değişikti ama bu Ağaçkakanların Marilyn Monroe su !

Akşamüstü döndüğümüzde Lodge'nin çevresindeki heybetli ağaçların üzerinde ne gördüm ? Blue throated Piping - Guan - Pipile cumanensis ( Fotoğraf Gina'nın) .Dört piping Guandan ikisini görmüş oldum böylece . Diğeri Black fronted piping Guan Arjantinde gördüğüm .

Listelerimizi kahvelerimizi içerken yapıyoruz ve sonra akşam yemeğine geçiyoruz . Silverio yemekte iki özel alana gidebilmemiz için gerekli ücretleri topluyor . Cocha Blanto Lake , bir oxbow yani Kesikgöl olduğu söyleniyor . Diğeri ise bir sonraki gün gideceğimiz Blanquillo Clay licks . Graham pazarlık yapıyor 150 dolarla kapatıyoruz . Bu iki alan çok daha fazla edermiş gittikten sonra kesin düşüncem bu . Manu'nun imzaları adeta !


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.