Instagram

AMAZONİA LODGE - EKMEK AĞACI - HOATZİN! - AMAZONIAN ANTPITTA - ATEŞ KARINCASI - KING VULTURE

Güzel bir gün daha ! Sabah çiftliğin ortasındaki devasa Ekmek ağacını keşfe çıktım . Daha doğrusu bütün ağaçları .Ekmek Ağacı - Artocarpus communis (artos ekmek anlamında ).Dutgillerden , meyvaları kavun gibi büyük oluyor ve yeniyor.Dağılımı Güney Amerika . Afrika da da var .
Bizde meyvasınıandıran yine dutgillerden Maclura pomifera ( Ayı dutu veya Yalancı portakal deniyor ) var . O da bizim doğal ağacımız değil. Kuzey Amerika ağacı . Yine de Ekmek ağacının meyvaları oldukça büyük .

Silverio ya " Neden Hoatzin görmedik şansımız var mı " diyorum . Sabret 15 dakika sonra Hoatzin seninle diyor . Ooo heyecanlandım . Ya Curassow görecekmiyiz ? Telaşe yok ! Hoatzin ;OPISTHOCOMIFORMES takımından ,Opisthocomidae ailesindenve sadece tek tür yani monotipik . Mideleri inekler gibi iki bölmeli ve acayip yaprak yiyorlar. Geviş getiriyorlar . O nedenle Stinkbird - Kokarkuş da diyorlar ! Tek akrabaları 34 milyon yaşında bir fosil ! Ailelerin tek türü olan kuşlar var fakat Takım onlardan ibaret değil . Curassow ise Cracidae ailesinden. Aynı aileden Guanları , Çaçalakaları (Chachala) daha önce gördüm . Hokkolar (Curassows) kaldı ! Hindi gibi büyük bir kuş .

Gerçekten çok sürmedi Hoatzin'ler hem de burnumun dibinde .Toplamda 10 birey var hem de ! Akşam üstü yemekten önce tekrar bu raya gelip onları doya doya izleyeceğim. Kocaman , kendince güzel ve kuşlar aleminin çok özel monotipik bir kuşu .

Bir ara başımı kaldırdım büyük beyaz yırtıcılar Akbaba gibi gördüm. Alarmı verince Silverio heyecanlandı :King Vulture . Büyüleyici bir yırtıcı ! Hem de üç birey! Herkes memnun oldu .Black Hawk Eagledan da , White Hawk dan da kısmetimizi aldık daha sonra.Ak Atmaca -White Hawkyolunuz düşerse mutlaka görün . Aklığıma bakma paralarım der gibi.. Nehir kıyısında heyecanlı bir kaynaşma başladı önden . Silverionun el işaretiyle çağırmasıyla sessiz ve hızlı toplandık . Lowland Tapir karşı kıyıda su içiyordu !


Herşey bir yana bugün kelebekler çevremizde daha bir cirit atıyor . Ne de olsaLodge Nehir kenarında ve subasar alanlar var . Ben bir kelebeğin peşine takıldım. Kelebek benim yolumu bırakıp ormanın içine doğru girince arkasından ben de girdim. Kaçırdım sonra daha fazla da ilerlemek istemedim. Oradan ayrılıp grubun yanına gider gitmez boynumda acı ile irkildim! Bir değil bir kaç yerden saldırı vardı . Birini yakaladım : Karınca . Ama ne ısırmak . Silverio'ya dedim "beni karıncalar ısırıyor "baktı : "Fire Ant !hemen kurtul onlardan !" Kurtulmasına kurtuldum ama 3-4 gün acısı sürdü , yeri sivilce gibi kaldı . Eve döndüğümde antibiyotik kullandım . Ateş karıncaları ile yakinen tanışmıştım . Arjantin' de de Tiger Ant maceram var . Kaplan Karınca ! Eh bir tür daha kaldı geriye Bullet Ant , Mermi Karıncası kalıyor Afrika'da .. Ne diyelim hayırlısı . Ateş Karıncaları için alıntı bilgi: Aynı anda gövdesinin arkasından hem sokan hem de ısıran afet bir karınca ile karşılaşmışım:


"Son derece saldırgan olan, küçükkırmızıbirkarıncacinsidir. Büyükkolonilerhalinde yaşarlar. Döllenmiş bir tekkraliçe,240 000işçilikbirkolonioluşturabilir. Sürüngenleri, yada küçük hayvanları, zehirli iğneleriyle sokarak öldürebilirler. İnsanlarda ise,alerjik şoklaraneden olabilirler. Güney Amerika da ortaya çıkan bir istilada, güçlü çene yapılarıyla; elektrik kablolarını parçalayıp, kesintilere sebep oldukları ve açtıkları tünellerle yol ve asfaltlarda çökmelere yol açtıkları bilinir. Ekin tarlalarında, büyük zararlar, verebilirler.

Ateş karıncalarının zararlarını engelleyebilmek için, bir çok yöntem deneyen uzmanlar; yedikleri sineklere mikrop vererek, yuva içinde hastalık oluşturmaya çalışmışlar, ancakkarıncaların,mikroptan etkilenmediği görülmüştür. Yapılan incelemelerde, bu karıncaların boğazlarında,mikropların girişini engelleyici, biryapı,tespit edilmiştir.

Ateş karıncalarının diğer birsavunma yöntemi, zehir keselerinde ürettiklerianti-mikrobik bir sıvıyı, yuva çevresine velarvaların üzerine püskürterek,yuvayı dezenfekteetmeleridir.

Ateş karıncalarının en önemli düşmanı,Solenopsis Davgeriadlıasalak bir karınca cinsidir. Bukarınca, yuvaya girmeyi başarırsa; derhalkraliçe karıncanın boğazına kenetlenir ve onunferomenini taklit eder.Asalağı, kendi kraliçeleri sanan karıncalar, onu beslemeye başlar ve kendi kraliçeleri ölür. "

Turu tamamladıktan sonra başka bir noktaya gittik. Amazon Yerçavuşu (Amazonian Antpitta ,soldaki fotoğraf ), Büyük Karıncaavcısı (Great Antshrike) , Kara gerdanlı Karıncakuşu (Black throated Antbird) , Bambu Yaprakkarıştıran (Dusky Cheeked Foliage - gleaner) gibi yeni türlerle devam ettik. Öğle yemeği ve siestadan sonra Subasarlara gireceğiz .
Ant "pitta" . Ant "bird" Bu kuşlar Ormanda Karıncalara bağlı yaşam sergilerler. Rehberler patikalardaki karınca sürüleri yoğunlaştığında hemen sessizlik işareti yapar ve yanılmazlar. Az sonra kuşumuz ortaya çıkar. Bu kuşlar karıncaların dağıttığı böcekleri yediklerinden karıncayı takip etmek onları bulmaya yarar. Tabi yine de görmek biraz çaba ister.
Bizimki bizi gördüğü halde uzaklaşmadan uzun süre öttü .Orman altının sihirbazları.. Yoğun ormanaltı habitatında hareket ederken çıkardığı küçük hışırtılarını işittikten sonra , dipten gelen yoğun yaprak dalgasının içinden belirip bir dala atlayıverir. Tünekte de şarkısını seslendirir.

Siesta bize beklenen türü getirdi . herkes yayılmış terasa kahvelerini yudumlayıp kuş kitaplarına veya feedarlara gözleme dalmıştı . Bahçe büyük bir çimen alan ,ağaçları var ve sonunda doğal cangıl. Aralardan da patika izleri bu çim bahçeye birleşiyor . Uzaktan patika kenarından koca bir hindi yavaş yavaş otlayarak geliyor sanki. Daha önce hiç görmediğim. Aynı anda üç arkadaşımız daha farkediyor . Hemen biraraya geliyoruz. Gaga kırmızı bariz değişik ,kuş da açıkça görüş alanımıza giriyor . Önce Jörg mırıldanıyor "Curassow but which one" . Siestada rehberimiz yanımızda değil. Kitaba baktıktan sonra Testere gagalı Hokko (Razor billed Curassow)olduğunu görüyoruz . Süper ! Cracidae - Guangiller ailesi cinsleri 11 , bu turda 4 cins ile tanıştım.

Bu gezide 4 tür Alakarga gördük. Buradaki Morumsu mavi Karga (Purplish Jay) . İki gün önce İnca Jay gördük .Yeşil Karga (Inca veya Green Jay) , Arjantin' deki Peluş tepeli Mavi Karga (Plush crested Jay i biraz hatırlatıyor gibi.

Subasarlarda Küçük Yeşil Yalıçapkını (American PygmyKingfisher)ile tanıştık . Tek renkli Yelve (Uniform Crake)bir diğer hedef türümüzdü . Gezide bir daha göremeyeceğimiz bir serçe türü Boğmaklı Çalıserçesi (Pectoral Sparrow) benim için ilginç kayıttı . Kırmızı tepeli Kardinal (Red capped Cardinal)ilk bugün kayda girdi. Sonraki günlerde gördük ki her yerdeler . Sarı karınlı Daknis (Yellow bellied Dacnis)Tanager ailesinden , nefis Paradise Tanagerler yine bizimle .Her tarafta Mavi kanatlı Papağan (Cobalt winged Parakeet) , Mavi başlı Papağan (Blue headed Parrot) , Gri başlı Papağanlar (Dusky headed Parakeet)var. Papağan ve küçük papağan türleri bu türler . Endemik ve NT derecesinde tehlike altında Köpcke Hermiti (Koepcke's Hermit) , Ak sakallı Hermit (White bearded Hermit) , Mor başlı Kolibri (Violet headed Hummingbird) , Gri karınlı Kılıçkanat (Gray breasted Sabrewing) ve kolibri ailesinin diğer üyeleri ile unutulmaz bir güzel daha : Altın kuyruklu Zümrüt (Golden tailed Sapphire) !

Akşamüstü Hoatzin'lere gideceğim , yemekten sonra yine Baykuş peşinde olacağız.


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.