Instagram

COCK OF THE ROCK LAR LEKTE ! PARADISE TANAGER ! RR BLUE BANDED TOUCANET ! VERSICOLOURED BARBET

Kahvaltı yapmadan önce Lek'e gidiyoruz. Ben özellikle gelmeden önce bir gömlek aldım tam And Horoz Kotingalarının renginde .Onu giyeceğim ve araziye uymuş olacağım aynen onlar gibi .Graham bir şarkı mırıldanıyor yavaşça . Herkes biraz heyecanlı . Silverio seyir platformununa bizi çıkarabilmek için pazarlık yapıyor . Bu nokta leki en iyi görebileceğimiz yer çünkü. Ahşap bir kapı ve doğal araziden iniyoruz. Ahşap bir platform a çıkıyoruz . Oturacak tabureler var . Grup sakince oturuyor önce . Hafif bir yağmur geçti . Sonra ilk kırmızı sonra ikinci derken her yönden gelmeye başladılar.İnanılmaz bir olay .Lek izledim daha önce ama Finlandiya'da apaçık meydandaydı. Döğüşken kuşlar , Kara Orman tavukları .. Burada ise lek ağaçlar üzerinde .Tam 10 birey erkek And Horoz Kotingası oldu . Değişik kuşlar Ağaçkakanlar da geliyor ama biz Kızıl Horozumuza kitliyiz. Bir 10 dakika sonra erkeklerde bir hareket başlıyor . Atlıyorlar üst dallara yer değiştiriyorlar . Beklenen dişi geliyor . İki dişi Horoz Kotingamız da var ama sonuç yok . Benim seçtiğim Kızıl Horoz çok gayret ediyor ama sonuçta dallara tüneyip oturuyor o da . Ben epey izledikten sonra biraz video biraz da fotoğraf çekiyorum . Daha doğrusu çekmem gerektiği aklıma geliyor . Favori erkek horozumu videoya çekiyorum . Diğer dişinin en çok düşündüğü de bu horoz oldu zaten. Kuşdilini öğrendim mi ne !

Aşağıya birkaç inek ve boğalar eşliğinde yürüyerek iniyoruz. Üzerimde Kızıl horoz rengi gömlek olunca boğayı sürekli kontrol ediyorum . Silverio onları yukarı kovaladıkça boğa sinirlenmeye başlıyor . Ben arkamı dönüp kelebek çekmeye çalışırken sürekli kontrol ediyorum .. Sonra boğa iyice sinirleniyor . Ben hemen öne kenara uçtum , geldi Graham'a bir boynuz attı . Graham ho ho ho diye takılı kaçarken Silverio duruma müdahale etti ama boğanın da siniri geçti . Boğayı sürekli kontrol ettiğimden bu sahne daha ağzımı açamadan gerçekleşti ve tek net olayı gören benim. Gülme krizim yayılsa da halen aklıma o sahne geldikçe gülerim . Ama doğal olarak Graham çok bozuldu.


Hedef Kahvaltı , kahvaltıda Hummingbird ziyafeti var !Feederların ziyaretçileri kimler olacak ?Kahvaltıya yürüyerek dönüyoruz . Yeni türlere kitlenerek , cicadalar ( Ağustos Böcekleri )daha sabahtan ötmeye başlamış . Yine bir hedef türüm var : Paradise Tanager ! Başka bir güzel daha tangara ailesinden .

Restoranın kepenklerinin herbiri açılmış. Feederlara meyveler dikkatlice yerleştirilmiş. Burada kahve koyu bir şekilde hazırlanmış geliyor . Biraz bardağınıza alıp üzerine su ekliyorsunuz . Nefis tadı halen damağımda . Şimdi Istanbulda her türlü kahveyi satan bir dükkan var . Dönünce alırım diyorum ama hazırlanmasını da öğrenmek gerek. Unutma Brezilya kahvelerin halen dolapta duruyor diyorum kendime. Feederların misafirleri sadece kuşlar değil . Aşağıda bir Brown Aguti var .Sağda meyveleri kesen 5 Large headed Capuchin maymunu var . Koca Kafalı Kapuçin maymunları . 3 sincap da ; Sanborn's Squirrel feederlerin sopalarına tırmanmış . Ortalık kelebek dolu ! Güveler içerde uyuyor .

Önce bir çift Raket kuyruklu Kolibri (Booted Racket-tail) geliyor. Kuyruklar müthiş erkekte . Sonra Solgun paçalı Pufayak (Buff-thighed Puffleg) ,komik puf ayakları var . Mor alınlı Pırıltı (Violet-fronted Brilliant) zaten ayrılmıyor dönüp dönüp geliyor . Beklentimizde Couquette var ama gelmeyecek . Damlalı Kolibri (Many spotted Hummingbird) , Peru Alacakuyruğu (Peruvian Piedtail) , güzel bir hummingbird daha ,üstelik listelerinde koruma kategorisi NT ! Nearly threatened . Kahvemizin eşliğinde seyre doyum yok .

Sıra Lodgenin gözlem patikaları ve bahçesinde dolanmaya geldi . Hava koşulları bize hep yardım etti çok şükür . Crested Quetzal büyüsü ile tangaralar gelmeye başladı . bolMavi boyunlu Tangara (Blue necked Tanager) , Benekli Tangara (Spotted Tanager) , Gümüş gagakı Tangara (Silver beaked Tanager)zaten hep var ,Turuncu yanaklı Tangara (Orange - eared Tanager) gibi devam ediyoruz gözleme ama benim aklım Cennet Tangarası (Paradise Tanager)de .. Sonunda Lodgeun aşağıdaki bahçesinde ağaçta olduğunu keşfediyoruz . Bir birey de değil iki birey! Bence bu da anlatılmaz bir kuş ,doğanın renk tayfını üzerinde olduğu gibi taşıyan , sırtı açılınca alev olan acayip bir kuş. İyiki varlar ! Doğadaki kadar başka ne muhteşem ,kusursuz olabilir ! Doğa ne büyük bir hediye bizlere ! Sonra 3 birey daha gördük .. Tek olan fotoğraf Gina'nın .Her zaman hedeflere ulaşmak , pekiyi dolu karne yok öyle sanmayın sakın ! Gördüklerimizin yanında göremediklerimiz de var ama çok azını tanıyorum tabi . Andean Condor göremeden döneceğimizi henüz bilmiyorum örneğin . Sanıyorum onu göreceğimiz rakımlardan bundan böyle aşağıdayız. Bir tür daha var anmadan geçilemez Versicoloured Barbet ! Acayip güzel ve özel bir kuş daha . Cennet Tangarası (Paradise Tanager) ile rahat güzellikte kapışabilir .Fotoğraf için gelen arkadaşların mutlaka çekmeleri gerekli türlerden .


Öğle yemeğinden sonra 2 saat boş zaman verdi Silverio . Ben kelebek peşine düştüm , Maymunları izledik . Kapuçin maymun restoranın içine gelip muzları topladı . Racket-tailler gelip yine bir heyecan dalgası yarattılar .

Öğleden sonra tekrar 1300 den 2000m. lere çıkacağız son şanslar Upland için . Speckled Chachalacas , Kırlagıç kuyruklu Çaylak (Swallow tailed Kite) akını , daha önce İguasu da gördüğüm bir tür , And Motmotu (Andean Motmot), önemli bir tür. Kısıtlı dağılımı olan (RR) Mavi kuşaklı Tukanet (Blue banded Toucanet) ler ( sağda fotoğrafı olan ), Sinekkapan (Flycatcher) tufanı ; Cinnamon , Lemon browed ,Striked gibi , Tirangiller (Tyrannuletler) liste uzadı gitti ..Bugün 59 türümüz var .

6. günüm 226 yeni türle sona eriyor . Toplam 279 tür görmekle birlikte ,bana yeni tür sayısı şu ana dek 226 .


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.