Instagram

COCK OF THE ROCK LODGE

Cock of the Rock Lodge a gelmiştik . Her açtığınız kapı sizi bekleyen sürprizlerle dolu . İlk düşüncem ; etkileyici.. Bana en aşağıdaki kulübeyi veriyor Silverio . Bir hayalim daha gerçekleşiyor , And Horoz Kotingasının diyarındasın işte diyor . Odaya yerleşip hemen sıcak bir duş aldıktan sonra restorana el fenerimle gidiyorum. Hava çoktan karardı . Şarjım yanımda . Grubun bir kısmı gelmiş . Hemen fotoğraf makinamın pilini şarjdaki boş bir prize taktıktan sonra ,akıl almaz güzellikteki çeşit çeşit güvelere sarıyorum .El fenerim yardımcı oluyor . Sabahı zor bekleyeceğiz bu gidişle .Herkes çok mutlu . Diana alışveriş yapıyor ve son tişortları alıyor . Çok güzeller . Her yerde hep genç aşçılarımız vardı . Burada da . İki kuş grubu daha var bizden başka . Bir grup Fransız . Yemeklerimiz çok lezzetli . Kesinlikle miktarları normal . Avakadolu başlangıçlara bayılıyorum . Grupta Graham avakadodan nefret edenler arasında olunca işi epey zorlaşıyor . Yemekte gördüklerimizi , alanı , ertesi günkü hedef türleri konuşuyoruz. Silverio iyi bir sohbet arkadaşı aynı zamanda. Günün en güzel zamanlarından birine sıra geliyor . Listeler ! Gördüğümüz kuşların listesini Silverionun verdiği küçük kitapçık şeklindeki tüm kuş listesinde takvimine göre tik koyarak işaretliyoruz.


Güney Amerika'da kuşa gidiyorsanız rehbere büyük oranda tabisiniz. Çalışılarak kuşun öğrenilmesi ancak akılda kalan özel türler dışında imkansız. O nedenle gruplar gözlem sırasında çok dikkatli ve rehberi iyi izliyor .Bir iki gün içinde zaten bazı türleri öğrenip ayırmaya başlıyorsunuz . Ancak burada bu sık olan bir olay değil . Mutlaka görülen kuşlardan ertesi gün tekrarlar oluyor ancak yüzdesi düşük .Hele Manu ' da her alanda yepyeni türler karşınıza çıktıkça hiç olası değil! Bununla birlikte daha önce gördüğünüz kuşları , örneğinbir Masked Tityra 'yı ,Potoo yu Brezilyadaki gözlemden hatırlamamak , Orapendulaların kendilerini ve seslerini hatırlamamak ,Tangaraları , Manakinleri ayıramamak mümkün değil . Trumpeter , Limpkin , Torrent Duck , Guan , Curassow , Hoatzin , Orinoco goose , Sunbittern , Sungrebe , Jacamar ,Cacique vb. gibi türleri tanımamak mümkün değil . Cock of the Rock u söylemiyorum bile ..Jacamarlar , Hummingbirdler vb. gibi ayırtedilebilen , ama kesinliklehangisi olduğunu netleştiren rehber ve sonra araçta kitap taraması . Zaten kuşlar genelde renkleri , desenleri , tipleri ile bu coğrafyada kolayca öğrenilebiliyor . Listeye bir kuşun yazılabilmesi için en az iki kişinin o kuşu görmesi gerek . Görenler nasıl ve nerede gördüğünü anlatıyor . Herkes ve rehber ikna olursa listeye giriyor . Rehber sildi mi siler kesinlikle , bunu değiştirmeyi de kimse istemez. Peru'da Güney Amerika'ya Brezilya'dan başlamakla doğru karar verdiğimi kesinlikle anladım . Peru 'da , Arjantin ve Brezilya gözlemlerimin çok faydasını gördüm. Serra dos Tucanos adeta bir okul olmuştu benim için . Arjantindeki solo turum ise Brezilyayı pekiştirip farklı olanı ayıklayabilmemi sağlamıştı. Yeni türlerim hızla artıyordu yaşasın !


Odamız rahat el fenerleri veya kafa lambaları eşliğinde odalarımıza dönüyoruz . Maalesef İnternet yok . Telefonumun şarjı bitti . Elektrik yok ama sıcak su her zaman var .Böylesi çok daha doğru gelmeye başlıyor . Cam olmaması ise süper bir rahatlık . Hem börtü böcekten korunuyorsunuz hem de sesleri duyabiliyorsunuz . Restoranda , tel de olsa pencereleri açıyorlar . Yarın maymun restorana girip muzu alacak çünkü..Odalarda mum yakıyoruz aydınlanmak için ve restoranda mum ışığında yemek yiyoruz. Bir mum nedenli kıymetliymiş , bir gecede öğrendim .Halen botlarımız ayağımızda Restoranda ve odalarda gezebiliyoruz . Çok güzel bir tesis . CORL daki kulübemi daha önce de anlatmıştım . ( Bak: Elektrikle vedalaşma )

Ertesi gün erkenden And Horoz Kotingalarının (Cock of the Rock) lekini izlemeye gideceğiz . Sonra da otelimize dönüp Restorandan Hummingbird ailesini izleyeceğiz. Daha sonra da Lodgenin içinde yer alan traillerde yani özel işaretlenmiş patikalarda gözlem yapacağız . Sonunda iki gündür ormanı inleten buralarınAğustos böceği ile tanışacağız .Kuşların seslerini bölüyor , yaramaz diğerleri gibi . CORL da bir ağacın gövdesinde apaçık fotoğraflarını çektik sonunda . İzledik . Aşağıya bir video ekledim . Böcek deyip geçmiyoruz çok şükür artık .


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.