Instagram

VURGUN YEDİM YERYÜZÜNDE ! 10 YILLIK HAYAL UÇSUZ BUCAKSIZ STEPLERDE BİTİYOR !

İki yıl Birdfinders 'ın Kazakistan turunda , asıl turun sonunda açılacak olan uzatma (extension)gözleminin açılmasını bekliyordum . İkinci yıl da açılmayınca Sveta'ya rica ettim. 3-4 günlük Kuzey Kazakistan turu için adres sordum . Hedef türlerim Karatoygar ve Ak kanatlı Toygardı .Bununların yanında diğerleri ise bonus olacaktı . Zaten Birdfinders ile turlarımı gerçekleştiriyordum . O da biliyordu . Sonunda ricamı kabul etti ve Olga ile mailleştik. Süper bir solo tur başladı .

Turun başlangıcı takvim olarak Finlandiya - Norveç (23 Mayıs 4 Haziran 2013) turumun hemen ertesinde olacaktı . Şöyle:5th of June 18:40 from Istanbul ; first Almaty then Astana on 6th of June 07:55 by Air Astana8th of June 19:05 from Astana to Istanbul.

4 haziranda Finlandiya'danTürkiye'ye döndüm ve bir gün sonra 6 Haziran'da sabah Astana Havaalanındaydım. Yavuz'a önceden bir kaç kez anlatmıştım. Zaten artık şaşırmıyordu . Gece yarısı Almaata'ya varmıştık. Sabaha kadar çok rahatsız koşullarda uykusuz bir gece geçti. Bununla birlikte yarın ne olursa olsun Karatoygar benim olacaktı . Kuşlardan gelen güç ile herşeye katlanabiliyorsunuz . Kuşun kanadına takılmak kadar güzel ne var! Beni bir Kazak şöförün Astana Havaalanından alacağını söylemişlerdi . Sonunda üzerinde adım yazılı bir kağıt görünce rahatladım . 200km. den fazla bir yolumuz vardı . Bu arada Astana 'nın nasıl değiştiği ve yeni yapıları ile oyalandım . Sonra ver elini uçsuz bucaksız bozkırlar .

Üç günlük , Kazakistan gözlem gezisini sonunda gerçekleştirebiliyordum. 10 yıldır görmeyi hayal ettiğim Karatoygar ve Ak kanatlı Toygar hedef türlerim olmak üzere bir Rehber arayışım sonunda çözülmüştü. Ancak Finlandiya’dan Türkiye’ye dönüşüme rasladı. Üst üste gelen yorgunluklar ise türleri izledikçe kayboldu gitti..2004 yılında Almaata da yaptığım rehberli bir günlük gözlemden yıllarca sonra bu yıl Kuzey Kazakistan kısmet oldu. 10 yıllık hayal..

Kazakistan’da bu iki Toygarı rahat görebileceğim alan Astana’nın 200km.güneybatısında ; aşağı yukarı 2 saatlik mesafedeki steplerdi. Bir çok tatlı ve tuzlu gölleri de içine alan bu uçsuz bucaksız benzersiz steplerde adeta bir gittiğimiz yere bir daha uğramadan dolaştık. 82 tür ile gezi bitti. En güzeli de ne gördüysem üreme giysisinde görmüş olmam. Bir Kazak köyünde oldukça mütevazi bir evde kaldım. Sahibi ben yaşlarda dul bir Rus hanım..Bahçesinde her şeyi kendi yetiştirip pişiriyordu ve nefisti.. Kahvaltı paket şeklinde oluyor ,öğle yemeğine 14:00 de dönüyor 16:00 da tekrar araziye çıkıyorduk.


İnanılmaz sinek var . Herkes başında tül şapkalarla geziyordu. Sinekler , aksi takdirde ağzınıza ,kulağınıza, burnunuza girebiliyor. Ben şapkaya alışık olmadığım için Jungle Formula ile yetindim. Durumu kurtarmama yetti:) Yılan çok az varmış. O nedenle yerlerdeki ve çalı dibindeki yuvalar emniyetli. Fare çok. Bir de Marmotta (Uykucu)lar var. İnsanlar tarafından sınırsızca avlanan, karaciğerinden saç dökülmesine karşı ilaç yapılan şirin ve aile yaşamları olan hayvanlar.9 ay uyuyorlar sadece 3 ay uyanıklar..Bir de Saiga denen antiloplar var..

Sonunda koca bir stepde üç gün dolaşmak ve bu habitatı yakından yaşamak çok etkileyici.Steplere hayran kaldım. O kadar güzel ve inanılmaz bir doğa . Sizi alıp bir parçası haline getiriveriyor.Kuşlar için halen böyle alanların olması harika! Onlar için bu seneki gezilerimde hep sevindim.


Rehberim Alexey . Olga 'nın eşi . İşleri Doğa koruma .Hernekadar Alexey İngilizce ben Almanca bilmiyorsak da kuşdilinde anlaştıksmiley. Olga güzel bir ev/pansiyon ayarlamış bana . Kendisi üretip kendisi pişiren ve yemekleri acayip güzel olan bir hanım Rus ,Eleni . Eski ama tertemiz bir ev. Bir bakıma eski Türk evleri gibi de . Banyosu özel. İki bölümden oluşuyor. Kazan olan taraf ayrı bir buhar odası gibi planlanmış . Arada camlı bölme var . Duş yok örneğin. Kurna da yok. Bozkırın yorgunluğu teri sinekleri ancak böyle atılıyor . Eleni sadece Rusça biliyor. Konuşmadan evine astığı eski aile fotoğraflarını anlamaya çalışıyorum. Bir akşam elektrik kesiliyor. Mum ışığında yemek yiyorum. Merdivenlerden mum ışığında çıkıyorum. Aklım fikrim pilin şarjında ama sabaha atlatıyoruz. Burada çok çok güzel üç günüm geçti . Hayalimin ötesinde ...


Dönüş yolculuğum , 8 Haziran akşamı 19:05 de hareket edecek Air Astana ile . Sabah erkenden saat 13:00 e kadar yine değişik bir noktaya gözleme gittik. Sonrasında güzel bir yemek ve uğurlama .. Çok sevgili ekip hepiniz kusursuzdunuz . Sizlere gönül dolusu teşekkürler . Fotoğrafta ;Olga , ben , Eleni , Aleksey.


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.