Instagram

PILLCOPATA - ATALAYA - AMAZONİA LODGE - BİR GÖKYÜZÜ - BİR YERYÜZÜ

Sabah kahvaltıdan sonra CORL dan cicada sesleri eşliğinde ayrıldık. Hatta yol boyu 4 birey daha And Horoz Kotingası gördük .Yolumuz epey uzun olacak . Kuş durakları yaparak 1300 m. den Madre do Dios nehrine aracımızla ineceğiz . Sonra dört teker ve şöförümüzle vedalaşacağız. Bundan sonraki günler Peru'ya has uzun motorlu kayıklarla ulaşım olacak . Haydi bakalım !

Pillcopata da bir mola vereceğiz. Dükkanlar var . Alışveriş yapılabiliyor . Benim özellikle ricam oldu iki kasa su aldık . Doğu Karadenizde sudan bir zehirlenme yaşadığımdan bu yana açık su içmiyorum maalesef . Çeşmeler bana uzak kaldı .. Neyseki umarım su sayısı doğru olmuştur .Yoksa Manu ve Amazonia da hangi suyu tedarik edebiliyorlarsa onu içeceğiz . Pillcopata ' da Grup , buzlu dondurmaları tercih etti . Burada telefonlar çekiyor , hemen annemi oğullarımı aradım . Yavuz ile yolda konuşmuştuk önceden .Nasıl oldu inanamıyorum, büyük raslantı ! CORL da gürültü patırdı cebimin şarjını doldurdum . Açık olarak pantalon cebimde ve yaklaşık uçaktan indiğimden bu yana saatler de uymadığından ve bağlantı olmadığından konuşamamıştım. 6 gün oldu .Yürüyerek inerken ,düşünün Manu 'da Cloud forestin içindeyiz. Cangıl ! Bir ara telefondan mesaj sesi geldi . Aman dedim yoksa çekiyor mu bu nokta ! Saat de uygun . Aradım Yavuz'u . Cangıldan İstanbul'a sohbet ettik. Ne güzel şans değil mi?

Aracımıza bindik kısa süre sonra bir yerde durdu Atalaya manzarasını seyre daldık . Manzara eşliğinde Büyük Putu (Great Potoo)! Bu kuş bir kamuflaj ustası . Brezilya'da gösterdikleri yerde bulana kadar epey uğraştım . Burada daha kolay oldu . Üstelik türler farklı tabi . Güzel değil mi? ( Foto ; Gina'ya ait )

Atalaya da bavullarımızın transferini izledik. Kayığımıza atladık . Aman Tanrım ne güzeldi . Bir Istanbul çocuğu olarak suyun her hali bence harika . Öne rehberin yanına oturdum . Yol kısa sürecekti . Bizi Amazonia Lodge'a başka bir sihirli durağa götürecekti . Madre de Dios nehrinde Şili Kızkuşu (Güneyli Kızkuşları) , Snowy Egret yani Karbeyazı Balıkçıl , Neotropic Karabataklar ve bir birey Benekli Düdükçün!güçlü bir kertik ve Collins'ten çok iyi bildiğim özlemini çektiğim bir tür . Bu tür bundan sonraki tüm gezilerde Amazon kıyılarında bizi asla bırakmadı . And Atmaca Kartalı (Black and Chestnut Eagle) nefisti , kategorisi de burada VU , IUCN de ise EN. Kırlangıç kuyruklu Çaylak , yine göklerde eksilmeyen White collared Swift -Beyaz bantlı Ebabiller , Küçük Papağanlar , Küçük Tukanlar ..

Amazonia Lodge de İki gece kalacaktık . Adım adım programı bilmemek bence çok iyi . Program değişirse huzursuz olma seçeneği ortadan kalkıyor en azından . Odalar çok geniş ve ferah . Verandaya açılıyor . Elektrik var ama voltaj oldukça düşük . Ne var ki duş ve tuvaletler başka bir binada ve arkada . Gece kimbilir nelere basarsın değil mi ihtiyaç olsa ? Ayrıca banyonun üzerinde bina boyunca yan duvarda tepede 80cm. apaçık . Yani banyoya neler girmez ? Cangılın ortasındayız . Üstelik artık botlar bitti. Çizmezamanı başladı . Bazı böcekler var çimlerde vucuda girince bir daha çıkmıyan öldürücü olabilen cinsinden . Onlar olmasa karıncalar var ve de börtü böcek var . Öğrenmek , bilmek endişeleri ortadan hemen kaldırıyor.

Yemekler yine çok güzel ve yeterince . Hafif bir siesta , kahve ile Amazon Oropendulası (Olive Oropendula) seslerieşliğinde Tangaralar feedarlarda .Mine çiçeklerine Hummingbirdler geliyor . Huzur verici küçük patlayan baloncuklar gibi geliyor Olive Oropendola'ların sesleri . Çok seviyorum . http://www.baharca.com/uploads/XC275164_-_Olive_Oropendola_-_Psarocolius_bifasciatus_yuracares.mp3

Siesta bitti patikalarda bahçede gözlem zamanı . hangi birini yazayım bilemiyorum tam bir gün boyunca 89 tür gördük.Benim için çoğu kertik . Macawlar , Antwren ler , Cacique ler bu defa Sarı sokumlu Kasik (Yellowrumped Cacique) , Red rumped ile Brezilya ve Arjantinde tanışmıştım , sonra bol Chloruspingus , nefes kesen Mavi Balkuşu (Purple Honeycreeper) , sonunda Saksağan Tangarası (Magpie Tanager) , Bambu Karıncaavcısı (Bamboo Antshrike) (sağda )yine görmek istediğim tür , Manu Karıncakuşu (Manu Antbird), sevdiğim Jacamar lardan biri daha Mavi alınlı Jakamar (Bluish fronted Jacamar)..Liste uzun ..

Şimdi banyo zamanı üstelik 4 adet var ve biz 8 kişiyiz. Sondan ikinciyi gözüme kestirdim. Hayret bir şekilde herşeyi çalışıyor ,musluk elinizde kalmıyor , sifon düzenli . Bir ilki atlattık. Banyoya kadar ince bir beton yol yapmışlar o nedenle terliklerle gidiliyor çok şükür . Yoksa çizmeyi giy çıkar alem bir iş! Bir şok daha var odalarımızın anahtarı yok . Yani kapılarımız kapalı ama açık olarak uyuyacağız . Aman tanrım cangılın ortasında ,kimseler yok ! İlk şoku atlattıktan sonra bu konuyu yattığımda düşünmeye karar veriyorum .

Akşam yemeğinde liste çalışması yapıyoruz . Yine gün bitmiyor! Gece Screech Owl arayacağız. Lodgenin çevresinde gece dolanıyoruz sonunda ikisini de yanyana iki ağaçta buluyoruz : Amazon Puhucuğu (Tawny-bellied Screech-Owl (Austral). Zengin bir gün daha sona eriyor . Gece kapının arkasına su kolilerimi yığıyorum . Üzerine de düşünce ses çıkaracak su mataram gibi bir kaç şey koyup mışıl mışıl uyuyorum doğrusu .. Demek ki oluyormuş!


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.