Instagram

WAYQUECHA 'DAN COCK OF THE ROCK LODGE 'A - GRASS GREEN TANAGER

Bugünkü planımıza göre eksik Upland türlerimiz için Wayquesha dan daha yukarlara 3400 m. ye doğruçıktık . Silverio bir daha görme olasılığımız olmayan türlere yoğunlaştı .

Km.lerce yürümüş , aralarda kimi yerde araca binmiştik .Manu anlatılır gibi bir yer değil . Yürüdükçe içinize işliyor . Çocuk gibi coşturuyor . Alev karınlı Dağ Tangarası (Scarlet bellied Mountain Tanager)( Gina's foto yanda ) gibi bir güzellik veya Gri göğüslü Dağ Tukaneti (Grey breasted Mountain Toucan) , And Çıtkuşu (Mountain Wren) , Dağ Kasiği (Mountain Cacique)gibi dağ türlerinin peşindeyiz . Peşinde olmaya peşindeyiz ama kelebekler ortaya çıkıyor , renk renk çiçekler , Kasiklerin yumuşacık baloncuk gibi sesleri ,ormanın mis gibi kokusu çılgın bir yerdeyim!

Golden Headed Quetzal Altın başlı Ketzal (Golden headed Quetzal) ( Gina's foto sağda ) . Al-beyaz yerçavuşu (Red and White Antpitta), yine 1800 m. lerden sonra görünen Tiran Tırmaşığı (Tyrannine Woodcreeper) , Dağ Tırmaşığı (Montane Woodcreeper) , Azara Dikenkuyruğu (Azara's Spinetail) , İnka Tiranulet (Inca Flycatcher) , Kızıl Taçlı Kotinga (Red crested Cotinga)bu kuş da diğerleri gibi Upland kuşu , 2400 - 3700 m . arasında yaşıyor . Yine 2600 m. deniz seviyesi üzerinde iki Hemispingus Cinsi .. Kara takkeli ve Ak Kaşlı Hemispingus, Tangaragiller Ailesi içinde . Böcek yiyorlar .

Ancaak bir tür var ki ; gelirken hedef türüm olarak işaretlemiştim. Nedeni güzelliği ve rengi. Hatta Silverio'ya da siparişimi vermiştim . Bir daha da görmedik zaten . 2500 m. - 3000 m. arasında bulunabilecek bir tür . Yemyeşil Tangara (Grass - green Tanager) ! Yemyeşil mi viridian yeşili mi , Caribbian green mi . Işığa göre değişen bir yeşil ..Anlatmak zor . Ama türüm yolun sol yamacını aşmaya çalışırken Silverio bana sesleniyor! " Grass Green yeah here! " İzlemekten fotoğraf çekmek neden sonra aklıma geliyor . Müthiş bir tangara ! Çok heyecanlandım neredeyse ağlıyacağım ,tabiki sevinçten ..Buraya Gina'nın gönderdiği fotografı ekliyorum. Şu anki kendimi kaybedişimin adı : Yemyeşil Tangara !

3400 m. den 1600 m.ye indik .Bundan sonra Upland'i terkettik hep Lowland de olacağız.Meşhur Cock of The Rock Lodge da ne mutlu ki 2 gece konaklayacağız . Turlarda iki gece aynı yerde kalabilmek adeta bir lutuftur . Ertesi sabah bavulunuzu hazırlamayacağınız bir güne günaydın diyeceksiniz çünkü ! Bundan sonra Amazonia da da iki gece ve Manu'da 6 gece kalacağız ! Bavulları unutacağız ! Bu gibi detaylar zamanımızı alamayacak ! Manu ve ben olacağız.


Daha önceki şöförümüzü anlattığım bölümde yolumuzun üzerindeki büyük heyelandan söz etmiştim . Kısa bir tünele ulaşımı da kesmiş. Zaten tünelden sonraki köprü de uçmuş .Çoğunu temizlemişler ve köprüyü en azından yaya geçer hale getirmişler .Burada aracımızı değiştireceğiz .Köprünün bir başında inip diğer başında yeni bir araca bineceğiz fakat çok şükür ki Şoförümüz aynı . Jörg Geoteknik mühendisi , bilinen bir petrol firmasında çalışıyor . Onunla ben İnşaat ve Yol uzamanlığımla fikir alışverişi yapıyoruz heyelanla ilgili . Tabi durum herkesin ilgisini çekiyor . Koca bir masif granitin üzerinden ne var ne yok gelmiş. Zaten yollar burada tehlikeli . Adım başı çelenk çiçek var . Kazalarda yaşamını kaybedenler için. Köprüyü geçtikten sonra güzel bir yol üstü alanda piknik yapıyoruz. Önceden masalarıda koyup örtü seriyorlardı ama biz istemedik. Çünkü zaten epey zaman aldı bu olay .

Bu arada bir de öğle yemeği molası verdik . Passion fruit li ..

Silverio dönüş yolunda CORL a varmadan gün batımını bekliyor . Hedef türLir kuyruklu Çobanaldatan (Lyre tailed Nightjar)! Kuşu buldu ancak bir yokoluyor bir görünüyor. Uzun kuyruk kayıp kayboluyor . Aslında kurda olması gerek diyor . Biraz uğraştırdıktan sonra feneri üzerine tutuyor .Henüz böyle bir kuyrukla tanışmadım . Uzun ama gösterişli bir kuyruk . Apayrı iki uzun tüy gibi . Kendisi tamamile tipik bir Çobanaldatan . Yok mu ya o kuyruk , onu gözümüzde benzersiz kılıyor!


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.