Instagram

FİNLANDİYA YOLLARINDA

Henüz ağır bir grip atlatım . İyileşmeye başladığımın ikinci gününde de yola çıktım. İki uçak değiştireceğim. Önce İstanbul , Atatürk Havaalanından08:40 THY ileHelsinki'ye uçacağım . 12:05 de orada olacağım . Saat 14:00 de de Finnair ile Oulu 'ya uçacağım .Orada Turun diğer katılımcıları ile buluşup Oulu 'ya uçacağız. Oulu Baltık Denizi kıyısında . Helsinki ' nin 600 km. Kuzeyinde . Sorunsuz Helsinki'ye vardıktan sonra havaalanında biraz gezindim. Bu gezide beni en çok düşündüren gecelerin kısa oluşu . Nerdeyse 4 saat gece ! Güneş battıktan sonraki ışıklar kaybolmadan nerdeyse doğduğu ışık ortalığı aydınlatıyor. Ben aydınlıkta uyuyamam . Neyse yola çıktım bir kez ne olacaksa olacak! Havaalanında uçağımın anons edildikten sonra kapıya gittim. Çok kalabalık olmayacaktı uçak anlaşılan . O nedenle de çok sevdiğim turdaki Kuş Gözlemcileri tahmin etme oyunu kolay olacaktı bana göre . Şapkalar kuş kitapları gibi kolaylaştırıcı detayların yardımıyla bu defa onlar birbirini yavaş yavaş buluverdi . Zaten 7 kişi olacaktık . Fransa'dan Iskoçya'dan , Gallerden , Liverpooldan birer kişi ile ben ve Londra'dan bir çift . Çifti hemen buldum . Onlar ayrı oturuyorlardı . Neyse hemen kaynaşmamaya karar verdim. Oulu ya indik.Bagajlarımızı alırken ,Turun katılımcılara verdiği sarı bagaj etiketi kapıdan çıkan bizleri bir araya getirdi . Kendimizi doğruca Rehberin önünde bulduk.


Harry rehberimiz . Finlandiya'da kuşturu dedinizmi bütün yabancı turlar Finnature grubundan rehber almak zorunda . Ülkede böyle bir birlik kurmuşlar . Aynı zamanda yolda birbirleriyle bizdeki taksi şöförleri gibi telsiz bağlantısı kurup , aradıkları hedef türler konusunda önceden giden varsa bilgi de alıyorlar . Bu diyalog turların her yerde çakışmasını da önlüyor. Bu gezide Harry'nin İngilizcesi bana problem . Kelimeleri yutuyor . Haydi hayırlısı . Bavulum Kuzeyde soğuk , Güneyde sıcak derken oldu 28 kg. Ayrıca sürücü de yok . Harry 'ye iş düşecek ben kesinlikle kıpırdatamam . Bu gibi durumlarda onları üzmemek için biraz maddi destek olmanız iyi oluyor. Ağır olan bavullarım için Türkiye' de hep extra bagaj ödedim. Ancak grupla birlikteyseniz toplam bagaj kilosu nedeniyle ödemiyorsunuz . Aynen buradaki gibi , Peru 'da da 29 kg. bagajım vardı . Sadece Yeşilköy'de ekstra bagaj ödedim . Onbeş dakikalık bir yolculukla Airport Hotel'e yerleştik. Otelin çevresi Huş ağaçlarıyla çevrili. Arkası büyük bir sulak alan . Burada 3 gece kalacağız . Sadece kuş değil tabi benim dertlerim var . Kuzeye çıkmışım , mutlaka Huş ağaçlarını , Taygaları ve Tundraları görmeliyim değil mi?


Kuş gözlemciliğine başladığımda Baykuşlar bana oldukça cazip geliyordu . Bu onca yıl böyle gitti. Fakat sonradan gece karanlığında el feneri ile aydınlatılmış görseller bana keyif vermemeye başladı . Gündüz görülebilen Baykuş türlerinde sıkıntı yok tabi. Finlandiya - Norveç yurtdışına yaptığım 3. Kuş gözlem turu. Finlandiya'yı seçme nedenim Baykuşlar ! Ne de olsa henüz Baykuş merakımın canlı olduğu günler . Norveç ise deniz kuşları ile Korsan Martıların ve Puflaların yarım kalmış hikayeleri .

Bakalım neler göreceğiz!



www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.