Instagram

MACHU PİCCHU - MÜHENDİSLİK ŞAHESERİ

Her nekadar bu bir Kuş Gözlem turuysa da , aynen Çin turunda daolduğu gibi çok önemli tarihi ve arkeolojik alanlara , Dünya Miraslarına yolumuz düşüyor. Zaten kuş heryerde.. Bu güzel turda da Machu Piccu ' ya gideceğimiz için şanslıydık. Machu Picchu hakkında ,gelmeden önce internetten bazı bilgiler okudum . Çok beğenilen bir filmi siz izleyince aynı duyguları paylaşamayabilirsiniz ama, Dünya Mirasları ister coğrafya parçası , ister tarihten bir yapı olsun gerçekten okuduğunuzun çok üstünde duygularla onlardan ayrılıyorsunuz . 1983 de UNESCO Dünya Mirası ilan edilmiş . Eski İnca medeniyetinin sanat ,mimari ve mühendisliği bir arada yoğurarak insanlığa hediye ettiği bir başyapıt.


Jeolojik yapı olarak 250 milyon yıllık Vilcabamba Batolite Formasyonunda yer alıyor . En yaygın kaya yapısı Grimsi beyaz Granit . İçinde yüksek miktarda kuartz , mika ve feldispat var. Şekil alabilmesindeki rahatlığı onlara borçlu . Hatta yer yer altın da var içinde . Duvar işçiliklerini muhteşem kılan da bu yapı .Machu Picchu'yu herkesin , özellikle de her İnşaat mühendisinin mutlaka görmesi gerekir ; bu cümleyi rahatlıkla söyleyebilirim . Günümüze kalabilmesinin en önemli nedeni öncelikle İnca'ların iyi mühendis olmaları . Bunun sonucu olarak da mükemmel bir yerüstü ve yeraltı drenaj sistemi ile erozyonu önleyebilmeleri birinci neden. Hayranlık uyandıracak bir yeraltı drenajı ve ve filtreleme sistemi var.Bununla birlikte coğrafyaya uygun teraslama sistemi ,yer yer bu sistemi ayakta tutan istinat duvarlarıilebu duvarların sağlamtemelleri deikinci nedendir. Teraslama sistemi eğime bağlı olarak,dik eğimlerde dar ki bunlar şehrin çevresindeki kademeli istinat duvarlarıdır. Eğim düştükçe daha geniş tarım yapılan teraslar oluşturulmuştur. Machu Picchu şehri için tez çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda 1450 inşa yılı için hayranlık uyandıracak bir mühendislik gerçeği ortaya çıkmıştır. Drenaj kesitleri , açık kanal boyutları , 2000 mm/sn. lik yağışı karşıladığı ve oluşturulan teraslarda boyuna sulamalarla ürün yetiştirmelerine ,günlük kullanımlarına belirli hesaplarla dağıtıldığı ortaya çıkmıştır. Bütün bu yapıları günümüze taşıyan büyüleyici işçilik. Taşların nasıl ve yerine uygun işlendiği inanılmaz. Andean Condor , And Akbabası tarihi yerleşimin destansı kimliğinin sembolu .


Belki bir üçüncü neden de, zor bir ulaşımı olduğundan ,yaklaşık 600 yıl önce ( 1450 -1911 ) keşfedilmiş olması . İspanyol'ların fethinde ulaşamadıkları bir bölge olması burayı istila etmelerini önlemiş.Yerel Halk1901 yılında burayı keşfetmiş olmakla birlikte 1911 de İspanyol'lardan kaçan bir kısım halkın kurduğu şehri aramaya gelen ABD li ,Hawai doğumlu , tarihçi Hiram Bingham 'a da yerel halk tarafından gösterildiği söylentisi vardır. Kasımdan Marta kadar yağışlı sezon var. Ziyaret için Nisan ile Ekim arasındaki ayları düşünmelisiniz .






Machu Picchu dağın adı . Eski Zirve anlamına geliyor. Huayna Picchu da Genç Zirve . Bu iki Zirve arasında şehir yerleşimi yapılmış. Yaklaşık 2400 m. yükseklikte deniz seviyesinden . Ollantaytambo istasyonundan, Machu Picchu trenine biniyorsunuz. istasyonda Bu tarihi İnca şehrine ulaşmak için 1.5 saatlik bir tren yolculuğu yapıyorsunuz. Tren çok keyifli .Özellikle Urubamba nehrinin vadisinde ve nehrin yanından giden trenin ,sol tarafına veya en önde gidiş yönüne oturmanızı öneririm. Çay kahve ve sandviç ikramıyla rahat bir yolculuk . Hem nehri, hem İnca traili , hem eski teraslamaları izleyebilir ,hem de bol bol Torrent Duck sayarak yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz. Trenin en güzel yanı da pencereler üzerinde de devam ediyor . Coğrafyayı size adeta yaşatıyor . Dönüşte hava karardığı için nerede oturduğunuzun önemi yok . Bu defa Alpaca yünü ile dokunmuş giysi defilesi izleyip alışveriş yapabilir , ücreti karşılığı içecek alabilirsiniz. Alpaca Devegiller ailesinden ama biraz koyunu andırıyor.



Tren Aguas Calenties de duruyor . Son istasyon. Machu Picchu yerleşimi burası . Çok güzel çarşıları var . Otobüslerle yaklaşık 8km. lik bir dağ yolu ile Tarihi İnca şehrine varıyorsunuz. Yağmur varsa , hemen yağmurluk satın alabilirsiniz. Batonun ucuna lastik de satıyorlar . Oldukça kalabalık. Çıkışta yemek yiyebileceğiniz güzel de bir lokantası var. Asla unutmayın çıkarken pasaportunuza bir Machu Picchu damgası da bastırın . Taşımak istemediğiniz çantaları girişte ücreti karşılığı emanete bırakabilirsiniz.

Biz neler yaptık , ne gördük sonraki öyküde ..


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.