Instagram

ARGAN AĞACI - BARRAGE EL MANSOUR - ESKİ ŞEHİR TAROUDANNT

Herhalde Argan ağacı görmeden dönseydim , içimde biraz burukluk kalırdı . Latince adı Argania sideroxylon sin. Argania spinosa - Sapotaceae ailesinden . DÜNYANIN EN ESKİ AĞAÇLARINDAN ! Fas'ın endemik ağacı ve yaklaşık 8000km2 lik bir alanda bulunuyor . Bulunduğu alanın adı Souss Massa Draa . Bu alanı Kelaynaklarla birlikte Unesco biyosfer rezervi yapıyor . Bir ağaç 200 yıl kadar yaşayabiliyor . Biz küçük bir meşcereye rasladık. Belki de Peter - bizim "walking - birdguide" bilerek getirdi . Yeni bir ağaçla tanışmak gibisi yok . Çevresinde dolandım , meyvayı testten geçirdim ,dokundum enerjisi , bereketi geçsin diye . Meyva kabuğu sert ve acı gibi . İçinde yağ bakımından zengin tohumları varmış . Ben kırıp bakmadım tabi. Argan yağı bu tohumlardan elde ediliyor. Cilde çok iyi geliyor . Havaalanından satın alınabilir .


Barrage El Mansour sürprizlerle dolu bir sulak alan . Burada çok rahat ve sakin nefis bir gözlem günü geçirdik . Yaz ördekleri , Balıkçıllar , Angıtlar ,Kaya Serçeleri , Kara Leylekler ,Kızıl Gerdanlı İncirkuşu ,İberya Çıvgını gibi güzel türler izledik. Sohbet ettik ve öğle yemeğimiz için de piknik yaptık . Fas turunda öğle yemekleri rasgele yerlerde yememek için konserve ve peynir türleri ,meyva ve tatlılarla geçti. Aslında turun sonuna doğru ,yani 12 günün sonuna doğru konserve her türlü balığın tadına baktıktan sonra biraz zor olabiliyor ama kimin umurunda ! Akşama doğru tarihi bir şehrin içine sur yapılarından geçerek girdik. Bir sokakta aracımızdan inip üzerimizde fıldır fıldır uçuşan Boz ve Küçük Ebabiller bize çok yakındılar .


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.