Instagram

ABRA MALAGA VE POLYLEPIS AĞAÇLIKLARI - DOĞA SINIRLARIM YOK BENİM DER -

Sabah 05:00 kahvaltı ve 06:00 hareket . Bugün Abra Malaga geçidine 4316 m. ye çıkacağız ve çeşitli gözlem duraklarıyla ineceğiz . Biraz And Dağlarından söz edersek Güney Amerika kıtasının Batısı boyunca devam eden en uzun sıradağlardan. En yüksek noktası ise 6962m. Aconcagua . Arjantin Mendoza eyaletinde Şili sınırına yakın bir yerde. Biz en yüksek noktada olmayacağız demektir. 4316 m. Yaya olarak dolanacağım ikinci en yüksek noktam . Kuzey Amerika' da ise , Kayalık dağlarının en yüksek noktası Colarado 'da 4400 m. Öyle bir yükseltide olacağız. Oksijen durumu ne olur ne olmaz bilmiyorum . Gidince göreceğiz .

Silverio bize100m. bir kaya tırmanışı yaptırıp , diğer yönden doğada bir tırmanma inişi gerçekleştireceğimizi söylüyor .Fakat geçide varırken her taraf bembeyaz , kar ve buz altında . O nedenle kayabileceğimizi düşünüp bundan vazgeçiyor . Kuş turlarında bir yolu değiştirmeniz , orada daha kolay bulacağınız türleri değişik noktalarda daha uzun zaman aramak anlamına geliyor .Hedef türlerden en önemlisini kaçırdık mı ? Nesli Kritik ölçüde Tehdit altında olan , Nadir , daryayılışlı , sadece 250 birey yeryüzünde kalmış Royal Cinclodes - Has sinklot ! " Hayır " diyor Silverio; " Dönüşte Batı yamaçlara tırmanıp arayacağız. Hala şansımız var. " Silverio 'nun nasıl bir sihirbaz rehber olduğunu turun başında bilemezdik doğal olarak . Uzun yürüyüşlerle And Dağlarının kucağında gözlem yaparak öğrendik.


Abra Malaga'yı aşarak yolda Kuzey Batı yönüne doğru devam edip inişe geçiyoruz. İlk durağımız büyükçe su göllenmeleri . Dün gördüğümüz And türleri burada da var . Rahat rahat izliyoruz. Alev karını Dağ Tangarası (Scarlet bellied Mountain Tanager) gibi bol kırmızılı siyahlı ve az mavili müthiş bir Tangara daha .. Ametist Günmeleği (Amethyst - throated Sunangel)nefis bir kolibri güzelliği ..Endemik Inka Çıtkuşu (İnca Wren) ; Endemik Krem rengi tepeli Dikenkuyruk (Creamy - crested Spinetail) ; Puna Sepetöreni (Puna Thistletail) VU kategorisinde tehlike altında ve yaşam alanı kısıtlı önemli bir tür daha ..Listelerim de Peru başlığında ayın 3 üçünde gördüklerimi bulabilirsiniz.Burada önemli türlerden ve sevdiklerimden söz ediyorum . Toplamda 51 türümüz var . Manzara nefis , nereye baksanız değişik bir kadraj yakalarsınız hem de en güzelinden .


Öğleden sonra tekrar Abra Malaga geçit noktasına aracımızla döndük ve And Dağlarının Batı yamaclarında aşağıya doğru biraz inip durduk . Polylepis çalı ve ağaççıklarının olduğu kesimlere doğru yumuşak bir tırmanışa geçtik. Has Sinklot - Royal Cinclodes CR EN olankuşumuzun habitatı bu çalı veağaççıklar . İlginç olan şu ki ağaç sınırının üzerinde 5000m. yükseltiye kadar bu ağaççıklar görülüyor. Kuşun soyunun tehlike altında olmasının en büyük nedeni otlatma ve yangın sonucu parçalanan ve tükenen bu habitat .Ben bu rakımda çok yavaş tırmanmayı tercih ettim. Bu yavaşlığıma Brian da katıldı . Gina onu çoktan bırakmış önde gidiyordu . Biraz arkada kalmanın güzelliği onlardan kaçan kuş gelip tam benim önümde duruyordu.Böylece ben de muradıma eriyordum.


Bu defa grup yukardan Polylepisleri izleyerek aynı kotta yürümeye devam etti ben de dönmeye karar verdim. Dönerken epey aşağıda solumda bir taşın üzerinde duran kuş da neydi öyle göz sürmeleri , belirgin hafif kıvrık gaga beyaz gerdan ,kırçıllı göğüs , büyükçe .. ta kendisi ! Arkadaşlar yürümeye başlayınca o da aşağılara inmiş veya bu ikincisi . 4000 küsür metrelerde , Dik bir yokuş çıkacağım için yanıma almadığım fotoHasKral Sinklot ! Royal cinclodes!Gün 51 türle sona erdi .


Polylepis çalı veya ağaççıkları ağaç sınırından çok daha yükseklerde yaşayan ağaççıklar . Gülgillerden ,Sanguisorbeae .. 3500 hatta 5000m. lerde görülen herdemyeşil büyük çalılar. Bu yükseltideki dağ habitatına aynı zamanda "Puna " ismi veriyorlar .And Dağlarının mucize bitkileri . 1800 m. den itibaren değişik türleri Güney Amerika And Dağlarında karşımıza çıkar. Dünyanın 4800m .gibi en yüksek rakımında yetişen Polylepis tarapacana ..Bu yükseltide yetişen nadir çalı ve ağaççıklar. Peru da koruma altına alınmasına karar verilmiş. Bu yükseltide yaşayan İnca' lar için evlerinin yapımında veya yakıt olarak kullanılan yegane bitkiler olduğu için habitatı koruma altına alınmış . Ne kadar kesilse de ,toplansa da kayaların üzerindeki liken ve yosunların oluşturduğu soyulma ve pullanma Polylepislerin temelde toprağını oluşturduğu için yaşamlarını sürdürmekteler .

Doğa budur işte .. sınırlarım yok der her zaman ! Öylesi de böylesi de ! " hadi canım ne demek ağaç sınırının üzerinde yetişen ağaçlar da mı var ?" dediğinde biliyorsun hepsi bende ! Sen yeter ki bul beni......


Otele vardığımızda herkes oldukça yorgundu ve ben son derece uykusuzdum . Hemen duş alıp yemeğe yetiştim. Yemekte bir araya geldiğimizde sadece çorba içip ,izin istedim. Listeye kalamadım. Gözlerim kapanıyordu . Erkenden uyudum.Uçakta en fazla toplamında 2 saat uyumuştum. Dün iner inmez turdaydık . Akşam listeden sonra odaya biraz yerleştim. Sabah 5 de kalktım . Bugün akşama kadar turdaydık . Üç gündür toplam 9 - 10 saat uyku uyumuşum. Yarın sabah otelin bahçesinde kısa bir gözlemden sonra ver elini Machu Picchu ve kuşları !


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.