Instagram

MANU !! MANU!! MANU !! BİR DAHA ESKİSİ GİBİ OLAMAZSINIZ.

Belki de beniManu çarptı ! Bir çarpışma , kırılma ne bileyim birçoğalma hissi..

Gezinin her safhasıiyi ki gelmişim buraya dedirtecek şaşırtıcı sayıda doğa zenginliklerle iledoluydu . Cusco , bir mühendislik harikası Machu Picchu ile başlı başına bir alem olsa da , Manu deyince bir duracaksınız. Dünyanın en zengin kuş gözlem alanı olarak adı zaten kayıtlara geçmekle birlikte ,okumak başka , yaşamak başkaymış dedirtecek akla ziyan bir zenginlikten söz ediyorum.


Manu Ulusal Parkı ; And Dağlarının Güney Batısında , Cusco ile Puerto Maldonado arasında yer almakta . Büyüklüğü 17000 km2 . Dünyada tek bir ülke içinde yer alan tüm doğallığı ile korunmuş tek alan. Amazon nehrine bağlanan Madre de Dios ve Manu nehirleri Ulusal Parkın içinden geçiyor ve bu nehirlerin su toplama alanın hemen hemen tamamı Manu Ulusal Parkı içinde kalıyor.Şüphesiz çok daha büyük alanlar tropikal kuşakta olmakla birlikte kuş türü sayısında Manu'nun yarısına ulaşamıyor. 1986 da iki ornitolojist Eylül ayında 24 saatte 331 kuş türü kaydetmişler bu alanda . Manu , Abra Malaga'da 4300 m den Puerto Maldonado'da 365 kotu arasında yer aldığından zenginliğinin bir nedeni bu . Aynı zamanda Manu'da üç endemik kuş alanı kesişmekte. And Dağlarının Doğusu , Batısı ve Peru ovası . Amazon'un su toplama alanı buradan başlıyor . Manu bitkileri olarak ele alındığında ; yolda birbirine komşu alanlarda bitki türü çeşitliliği , birbirinden tamamiyle farklı . Bir gördüğün çalı veya çiçeği belirli bir yerden sonra bir daha görmeyip yerini yeni türlere bırakışına yavaş yavaş And dan Amazon'a inerken, şahit olmak akıllara durgunluk veriyor . En yüksekte Puna Otlakları ;sırasıyla aşağıya doğru Dağ Yağmur Ormanları ; Yunga Ormanları ve Ova Yağmur Ormanları ..Doğal olarak 5000 türe yaklaşanbitki çeşitliliği sadece Manu Ulusal Parkında 1000 den fazla kuş türüne ve 1500 kelebek türüne ev sahipliği yapıyor . Dünyadaki kuş türlerininonda biri veya Güney Amerikadaki toplam kuş türünün üçte biri ileDünyadaki 17500 kelebek türünün % 8 i Manu Ulusal parkında ! Peru 'da ise kuş türü sayısı 1800 ,kelebek türü sayısı 3800 . Yarısından fazlası Manu Ulusal parkında ! Manu ! Manu ! deyince saygıyla bir duracaksınız ! Bu sayıların sadece bir sayı olmayıp, doğada nasıl yerleştiği ise akla ziyan ! Türleri kaçırmamak için tüm gezi boyunca her gün mutlaka çok yoruluyorsunuz ama her tür ;çiçek, kuş , böcek , memeli , kelebek yorgunluğunuzu nasıl oluyorsa keyfe dönüştürüyor.


Adı üzerinde " Cloud Forest " . Sabahları And Dağları bulutlar içinde . Sonra gün yavaş yavaş açılıyor . Her sabah saat 06:00 da arazideyiz .And Dağlarında Cusco cıvarında yollar asfalt , Manu da toprak . Doğal yapıyı bozmamak için ellerinden geleni yapmışlar . Nerdeyse bir yanı uçurum gibi toprak yollar . En büyük tehlike de toprak kayması . Çok şükür ki harika bir şöförümüz vardı .And Dağlarında havanın size yardım etmesi çok önemli . Yine kuş var fakat bulutlar kalkıp da güneş açarsa ; dile benden ne dilersin şeklinde yer gök doğa ! 100m. yürüyüp bir pencere seçtiğimizde 100m. önceki kuşu gördüğümüz , ya bir kez ya da hiçtir . Yazıp geçmek istemiyorum . Böyle bir yere bir daha raslamanız olasılığı son derece düşük.Yoldaki kelebekler de cabası .. Çok değişik Palmiye türleri , dev Ağaç Eğreltiler , Bambu ormanları , dev yaşlı Redwood yani Sekoya ağaçları , yol kenarlarındaki kayalardan sarkansakallı likenler , her çeşit ilginç güveler , yollarda tırtıllar , mantisler , zamanı oldukça geçmiş veya tamamiyle meyvaya durmuş ağaçlar , dallar meyva dolu.. çeşit çeşit çiçekler . Nereye bakacağını şaşırmış ben.. Haydi bakalım oku DOĞAyı diyorum içimden, alfabe uzun ve zor.. Ömür yetmez . Doğanın insanı sarhoş ettiği bir yer .. Herşeyi kolayca unutabileceğiniz ve Manu da yaşadıktan sonra bir daha eskisi gibi olamayacağınız bir yer .


MANUYU BİYOSFER REZERVİ YAPAN İKONİK TÜRLERDEN BAŞLICALARI

Atelocynus microtis/ Short-eared Dog/ Rare
Caiman crocodilus ssp. Crocodilus/ Common Caiman
Cedrela odorata/ Cigar-box Wood
Ceiba pentandra/ Kapok / White silk cotton tree /
Dipteryx odorata/ Cumaru / Ironwood / Çok özel koruma altında ,çok kesiliyor
Hippocamelus antisensis/ Taruca / Kuzey And Geyiği
Lagothrix lagotricha/ Common Woolly Monkey/Endangered seviyesinde koruma altında
Leopardus jacobita/ Andean Cat
Melanosuchus niger/ Black caiman
Myrmecophaga tridactyla/ Giant Anteater

Panthera onca/ Jaguar

Podocnemis unifilis/ Yellow-spotted River Turtle

Priodontes maximus/ Giant Armadillo
Pteronura brasiliensis/ Giant Otter
Saguinus imperator/ Emperor Tamarin
Swietenia macrophylla/ Big-leaf Mahogany/ Vu
Theobroma cacao/ Cacoa Tree


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.