Instagram

Bilimsel Bitki Çizimi

Prof. Dr. Nebahat YAKAR'ın , 1964 yılında birinci baskısı yayınlanan " Renkli Türkiye Bitkileri Atlası" nın varlığını , 2004 yılındaki Büke Kitapları tarafından basılmış olan ikinci baskısında öğrendim. Levha No: olarak sıraladığı ,orijinal boyutları 74x108cm olan 50 çalışması ,kendi sözleri ile ülkemizin çok tanınan bitkilerinden seçilmişti.
Bilimsel bitki ressamlığının ; fotoğrafın çok üzerinde ,gerçekte bitki tanı anahtarının resmedilmesini içerdiğini gördüm. Bitki dünyasında çoğu Aileyi (Familya) tanımlarken bitkinin kendisi gerekli olmakta ve bu nedenle Herbaryumlara ve Botanik bahçelerine ihtiyaç olmakta.

Bilimsel Bitki Ressamları dabitkilerin birebir canlı örneklerini çiçekte ve meyvada olduğu mevsimlerde veya Herbaryum örnekleri ile birlikte çalışarak resmeder.Gerektiğinde mikroskop altında kesitler alınarak , belli ölçeklerde kağıda yansıtılır. Rapido ile karakalem veya Suluboya ile renkli çalışmalar yapılabilir. Her iki çalışma için de kağıtlar özeldir. Suluboya seçiminde marka ve kalite öne çıkar.çünkü zamanla bazı boyaların rengi değişebilmektedir.

Otuzlu yaşlarımda hep Resim kursuna gitmek isterdim. Hayalimde nasıl bir resim yapmalıyım diye düşünürken bir yandan ünlü ressamlara ait ansiklopedileri biriktiriyordum. İş ev derken kısmet olmamıştı.

Ancak resim çalışma isteğim sonunda doğru adresi buldu. Bitki İllustrasyonu ! Sevdiğim bitkiler ile resimler yapmak heyecan vericiydi. Ben de bu heyecanın peşinde , bulduğum ilk fırsattaillustrasyon çalışmalarına başladım.Resim yaparken de yurdum bitkileri ile olmakbana heyecan ve mutluluk veriyor.


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.