Instagram

GAZİANTEP - IŞIKLI - DURNALIK

Işıklı Haziranda büyüleyici bir yer.Yanınız yöreniz kuş dolu..Büyük kaya sıvacıyı ilk görüşümde bir ağacın gövdesinde oluşu ilginçti. Sıcakta oldukça dik bir yokuştan tırmanırken bulduğunuz küçük bir gölgede yol kenarına oturup aşağıdaki Vadide Büyük Kayasıvacıyı, Karabogazlı Ötleğeni ,Taş Bülbülünü, Dağ ve ak mukallitleri vb. izlemek keyfliydi. Bir çoban yanıma geldi , neyaptığımı sordu. Bana dedi ki "bu vadi git git bitmez , otur bir ağacın gölgesinde rahat rahat ne işin var dağlarda .." Akıllı adamdı bu çoban. Ama bu sorunun yanıtını bana Yeni Akpınardan orta yaşlı bir hatun verecekti..Sonra yola devam ettik tabii..İlginç kayalıkların arasından her yerde öterek uçuşan B.k.sıvacılar ,üçer üçer dolaşan sıvacılar,yollarda keten kuşları ,kelebekler sıcağın etkisini adeta azaltıyordu. Boz kirazkuşunun habitatına yaklaşırken dağ başında nefis düzlükler ve yeniden başlayan vadileri keşfediyorduk.Sevgili Süreyya ise cepten bize adeta her kayayı tanımlayarak rehberlik ediyordu. Ancak saat ilerlediğinden aynı habitatı bir başka yerde de bulabileceğimizi düşünerek Eminle dönüşe geçtik.Boz kirazkuşunu Durnalıkta arayacaktık.


Yeşilce'de diğer adıylaIşıklı'da köye indiğimizde yine su bulamadık. Fakat kola ve soda bulduk. Tekrar yola koyularak Işıklı'nın yakınındaki Durnalık a vardik. Alanı bir kontrol ettikten sonra yükselerek devam eden bir ocak yoluna girerek hemen yanimizdaki vadiyi kontrol etmeye basladik. Kamyonların yoldan geçerken kaldırdıkları pudra şeklindeki toz bulutlarının arasından gözlemi bir süre sürdürdükten sonra çok şükür iş bitimi saati gelmesiyle tozdan kurtulduk. Sesleri izlemeye başladik. Az sonra yukardan Emin'in el kol işaretlerini gördüğümde BozKirazkuşunun buralarda olduğu kesinleşmişti. İlkini olmasa da sonrakini nefis pozlar halinde gözlemek bütün uğraşa değmişti. Eminle gün batarken gözlemlerimizden son derece mutlu Birecik' e doğru hareket ettik.


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.