Instagram

ADIYAMAN - KAHTA - NEMRUT

Sabah Urfa'dan ayrılarak Nemrut'a dogru yola çıktık. Siverek'ten dönüp feribotla Kahta üzerinden Nemruta dogru yol aldık.İlk feribota binemesek de ikinci ek seferi kaçırsakta üçüncüye binebildik. Feribot iskelesi civarından kayıtlarımızı not ettik. Feribotla gidiş ve dönüşümüzde tüm dikkatimizle bakmamıza rağmen tek bir martı göremedik. Nemrutta bitki, kelebek ve kuş dolu bir gözleme doğru yol aldığımızı varsayıyor ama emin olamıyorduk.


Kahta yolunun baraj gölü altında kalan bölümünde , feribotla yola devam edip yolun tekrar göründüğü diğer ucta feribottan iniyoruz. Narince'den Nemrut yönüne döndükten sonra iki yanı cennet dar bir yol var.. Son köyden geçip arabayla yavaş yavaş yükselmeye başlıyoruz ki bizi hemen Çütreler karşılıyor..Yolda beğendiğimiz habitatlarda duraklayarak kelebek, bitki ve kuş fotoğrafları çekmeye başlıyoruz. Kızılca kuyrukkakan , Boz Serçe, Taş Bülbülü, Boz Kirazkuşunu rahat rahat ve bol bol gözlüyoruz. Öğle sıcağına rağmen arabayla gidilebilecek son noktaya geldiğimizde buraya kadar gelmişken deyip, Emin batıdan ,Barbaros doğudan ve ben en arkadan kendi adıma yavaş yavaş Commagene tanrılarına doğru yola çıkıyoruz. Gözalabildiğine uzanan çevremizdeki yalnız dağlarla görüntü, oldukça heybetli.. Güneydoğu Torosların en yüksek (2150m).tepesinde olduğunuzu zaten anlıyorsunuz. İnsanın aklına Commagenelilerin 2000 yıl önce hangi tür kuşlarla buraları paylaştıkları sorusu da gelmiyor değildi.. Belki hiç bilmediğimiz türler de vardı. Coğrafyadan etkilenmiştik de tarihten pek etkilendiğimiz söylenemezdi.. Neyse bu taştan gozlerin gördüklerini tahmin etmek giderek üzücü de olabileceği için çiçekli ve kuşlu iniş yolunu tutmak en iyisiydi.


Yine birbirinden güzel vadilere iniyorduk. Emin kelebeklerin peşinde , Barbaros çiçeklerin peşinde ben her şeyin biraz peşinde dolanıyorduk. Kelebek türleri çok zengindi. Melikelerin yüzlercesi bir arada uçuşuyordu. Emin'den kaçar mı ?? Çöl melikesini nerdeyse ayağımızın dibinde buldu."Bu çöl Melikesi galiba Bahar abla." Her ne kadar günün galibi SICAK olsa da sağa sola dağılmış bizleri etkilemez görünüyordu. O sırada bir çift Sarı gagalı Dağ Kargası tepenin üzerinden birden ortaya çıkarak Emin'e düşünmediği kertiği attırıyordu. Kuşlar yol boyunca yuvalara yiyecek taşıdılar, dallarda tellerde uzun uzun seslendiler bizden hiç gizlenmeden poz üzerine poz verdiler. Akşam oluyor , Feribota yetişmemiz üstelik yer kapmak için sıraya girmemiz gerekiyordu. Daha uzun bir yolumuz vardı. Bu akşam Diyarbakır' a ulaşarak orada geceleyecektik. Sabah, Dicle Kuştan sevgili Hamza Deniz ile buluşup erkenden Karacadağ'a çıkacaktık..


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.