Instagram

KAZAKİSTAN 2013 ASTANA - KARATOYGAR VE AKKANATLI TOYGAR

Merhaba sevgili Toygarlar;

Bir an için sizi gündemdenuzaklaştırarak, kuşlarla ve sizlerle birlikte olmaya çalışacağım.Ondan sonra yinekaçınılmaz gündemimizegeridöneceğim. Fotoğraflar facebook hesabımda Toygar eklere kapalı bildiğiniz gibi..Ya dahttp://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@damp;idx=96791linkinde görebilirsinizhttp://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@damp;idx=97136

COLLINS'in KUŞLARINA DOĞRU IIndash; KARATOYGARveAK KANATLI TOYGAR

Üç günlük , Kazakistangözlemgezisinisonunda gerçekleştirebildim.10 yıldır görmeyi hayal ettiğim Karatoygarve Ak kanatlı Toygar hedef türlerim olmak üzerebir Rehber arayışım sonunda çözüldü. Ancak Finlandiya'dan Türkiye'yedönüşüme rasladı. Üst üste gelen yorgunluklarise türleri izledikçe kayboldu gitti..2004 yılında Alamaata da yaptığım rehberli bir günlük gözlemden sonra bu yıl Kuzey Kazakistan kısmet oldu.

Kazakistan'da bu iki türürahat görebileceğim alan Astana'nın 200km.güneybatısında.. Uzağında aşağı yukarı 2 saatlik mesafedeki steplerdi. Bir çoktatlıve tuzlu gölleri de içine alan bu uçsuz bucaksız steplerdeadeta bir gittiğimizyere bir daha uğramadan dolaştık. 82 tür ile gezi bitti. En güzeli de ne gördüysemüreme giysisinde görmüş olmam. Bir Kazak köyünde oldukça mütevazi bir evde kaldım. Sahibi ben yaşlarda dul bir Rus hanım..Bahçesinde her şeyi kendi yetiştirip pişiriyordu ve nefisti.. Kahvaltıpaket şeklinde oluyor ,öğle yemeğine 14:00 de dönüyor 16:00 da tekrar araziye çıkıyorduk. İnanılmazsinek var .Herkes başında tül şapkalarla geziyordu. Sinekler , aksi takdirde ağzınıza ,kulağınıza, burnunuza girebiliyor. Ben şapkaya alışık olmadığım için Jungle Formula ile yetindim. Durumu kurtarmama yetti:) Yılan çok az var. O nedenle yerlerdeki ve çalı dibindeki yuvalaremniyetli. Fare çok. Bir de Marmotta lar var. İnsanlar tarafından sınırsızca avlanan, karaciğerinden saç dökülmesine karşı ilaç yapılan şirin ve aile yaşamları olan hayvanlar.9 ay uyuyorlar sadece 3 ay uyanıklar..Bir de Saiga denen antiloplar var..

Gördüğüm belli başlı kuş türlerinden:

Karatoygar(çorni Javaronok) Tzhozni Zhavozonok: Erkekler heryerde ve dişiler daha azsayıda ortalıkta.çünkü yuvadalar. Kuşumuz sığırcık gibi ancak yerden birden gökyüzüne öyle bir yükseliyor ki gözden kayboluyor. ötüşü tam bir toygar..Genelde çok kaçmıyorlar.

Ak kanatlı toygar(Bela krilijavaronok ) Belo Krili javanorok:: Bütün toygarların en güzeli bence.. Erkeği kurda gördüğüm için kendini en güzelleştirdiğianın etkisinde de kalmış olabilirim. Tepesindeki ve yanaklarındaki kızıl tüyleri dikiliyor hoş bir ötüşle dolanıyor. Ekte bir dişiyle birlikte fotoğrafı var. Kesinlikle hemen uçuyorlar ve otların arasında öyle hızlı yürüyorlarki siz daha şurdadır derken metrelerce uzakta ortaya çıkıyor. O nedenle bu kuşa kısa otlu yerlerderaslamak için sabır gerekiyor. Uçuşunda beyaz firar hattın hemen yanındaki tüyler koyu olunca kendini göstermeyipebabilleşebiliyor.

Kızıl başlı çinte: Stepin aralarındaGül çalıları var..4-5 birey ikisi erkek diğerleri dişi Kızıl başlı çinte gördüm. çalının üzerindenüreme çağrısı yapıyorlardı. Karadeniz de kaçırdığım bu güzelin üreme alanlarında görmek sevindirdi.

Küçük mukallit: Küçük mukallitlerin de artık nereye noktayı koyup yuva kurduklarını biliyorum.Aynı çalılarda onlar da ürüyorlar. Sabah kahvesiniçalının yanında içiyorum.

Telli Turna: 50km2 de bir aileye raslanabildiğini söylüyor rehber. Biz de bir aileye raslıyoruz sabahın erken saatinde..

Deniz düdükçünü: Yüzlerce ..her gölde hemen hemen var.Üreme giysilerinde muhteşemler.

Sibirya taşkuşu: Ürüyor . Belirli bir alanda çok fazla gördüm.

Bozkır delicesi (Stepnoy un) Stepnoj lun:Ürüyor.Üreme alanlarının fotoğrafını çekip ,bu çok sevdiğim yırtıcı kuşunerkeklerini ve dişilerini doya doya izledim.

Bozkır kartalı:Yuvası stepteki küçük bir tepecikte yerde ürüyor. Yuvaya kablolar teller ,plastik malzemelertaşıyıp doldurmuş. Yavrularını çoktan uçurmuş.

Kara kanatlı Bataklık kırlangıçları: Göllerde 2li 3 lü görülüyor.

Kır Baykuşu: İki kez gördük.

Terek düdükçünü: çift çift geziyorlar fakat burada üremiyorlar.

Dikkuyrukları sorduğumda Eylülde gelirler en az 4000 civarında olurlar dedirehber.

Bunlardan başka Kızkuşları ,yavrularıyla Kılıçgagalar, yavrularıyla Büyük karabaş martılar ,Kara ve akkanatlı sumrular,Küçük sumru,Tepeli pelikanlar,Flamingolar ki onların en kuzey sınırı buralar..

Bozkazlar ,Büyük ak balıkçıllar,yavrularıyla çıkrıkçınlar,Macar ,Elmabaş patka ve Fiyular,Kuğu ve ötücü kuğular,heryerde Kuyrukkakan,Tarlakuşları,Sarı kuyruksallayanlar,İnce gagalı martılar,Karabaş martılar,Hazar martıları, en güzel halleriyle çamurçullukları,Bataklık düdükçünleri,çorak toygarları ,Akça cılıbıtlar muhteşem yavrularıyla ve Halkalı cılıbıtlar..Kerkenezler , Paçalı şahin ve liste devam ediyor..

Sonundakoca bir stepde üç gün dolaşmak ve bu habitatı yakından yaşamak çok etkileyici.Steplere hayran kaldım. O kadar güzel ve inanılmaz bir doğa . Sizi alıp bir parçası haline getiriveriyor.Kuşlar için halen böyle alanların olması harika! Onlar için bu seneki gezilerimde hep sevindim.

Her gittiğim ülkede onların dilinden3 kuşu öğrenmeye çalışıyorum.çorni javaronok, Bela krili javaronok ve Stepnoyun bu gezinin güzelleri..
Sevgilerimle/ Bahar


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.