Instagram

GÖKSU İÇİN TOPLULUK TERAPİSİ

Gundem her gun yeni bir aci haberle calkalaniyor. Aslinda yeni degil tabi..Basina yansimasi ve butceye alinarak bir secim yatirimi sekline donusturulmesi yeni..

Sevgili Yelkovan gibi daha nice doga adina kurulmus tum gruplara uye olan butun arkadaslar ,sansliyiz ki doga konusunda siradan olmayan dusunceleri paylasiyoruz. Zaten bizlerin asla siradan olma gibi bir luksumuz de olmamali.

Topluluk terapisinin ustune cikarak arti katkilar koymaliyiz. Yarattigimiz sinerjinin gazlarinda oksurup durmamaliyiz. Hele hele benzetme uygun duserse ,birbirimize sarilip aglamamaliyiz.

1)Calismaliyiz hem de cok calismaliyiz.

2)En zoru insanlarimiza dogayi neden ve nasil korumak gerektigini anlatmaktir. Bir sulama projesini dort gozle bekleyen insanlara anlattiklariniz onlara karsi oldugunuz gorunumunden baska hic bir sey vermeyecektir. Bu adimlari nasil atmali ne yapmaliyiz. Su muhtesem doganin, ne altinda, ne ustunde, ne icinde olmayip ta kendisi oldugumuzu nasil anlatmaliyiz!

a)Sessiz sedasiz yasayarak dunyamizin sessiz kabugunu olusturan milyonlarca bocek,ot ,kus,kelebegin insanlara sagladigi goremedikleri trilyonlarca liralik pardon euroluk katkiyi nasil anlatmaliyiz. Bu sessiz kabuk her catladiginda bir buyuk yara olustugunu ,her yaranin onu sona dogru goturdugunu nasil anlatmaliyiz.

(Tamamiyle atiyorum ve bunlari yazarken kuslardan, agaclardan,boceklerden, kelebeklerden,deltalardan, topraktan vb.ozur diliyorum) yuzbin bocek hasere ve solucanin topraga katkisi bir milyon eurodur.

100 Kelebek 100 kus ve 100 arinin katkisi vb. da bir milyon dolardir; desek acaba ne olur. Insanoglu bu, al kardesim su bir milyon dolari ..ben burayi kazacagim,agaclar kac para??Aman efendim bunlar kuslu agac ,bocekler var sonra arazide gelengi falan var, daha fazla eder.Iyi tamam , getir kizim cek defterimi ,al 2 milyon dolarlik ceki..Lanet olsun bu olmadi..

b)Simdilerde daha da zor dogayi korumak..Gen havuzlari var. Maymunlarin ,leoparlarin,kurbagalarin yuzyillar sonra ,uzayda yeni bir dunya bulundugunda bir tupun icinde oralara yolculuklarindan soz ediyor. Bir canlilar kutuphanesine giriyorsunuz.Bir fotograf artik fotograf demeyelim, soyle sanal olarak ortalikta dolasan maymunlardan veya kuslardan seciyorsunuz.Begendiginizin tupte veya her nede ise genini satin aliyorsunuz.Yavrum sar bir sempanze,su sari komik olana ait degil mi? Lutfen buyutme tarifi de olsun. Uretme dukkanlari bilir ama siz yine de verin.Madem gelecek boyle olacak ;o zaman neden bagiriyorsun kardesim doga yok oluyor diye??Olmadi yine..

c)Politikacinin butun yatirimi insandir. Once insan derler. Politikacinin tek amaci yatirimini korumak ve onu arttirmaktir. En vahşi insaat teknikleri, en vahsi insaat makineleri ile, insanoglu icin calismaya koyulur.Bir amfibiye yatirim yapsan ,kamuoyu yaratman bile zordur.Belki bir leopar olsa..daha gosterislidir .. Bir de bu leoparin konustugunu dusunun , sizin korumaciliginizi her yerde destekleyip taraftar leopar ve filler buldugunu.. Dogal olarak insanoglu her zaman politika atmosferinde bir numaradir. Dayali doseli ,grillere acik, ithal cicekli bir park; her zaman icin camurdan bir kumsaldan veya batakliktan daha iyidir. Insanoglunun kalbine bu parkla atacagin ok mu 18 den vurur ,yoksa korudugun camur mu?

Hesap budur. Yani sulanan tarlalarin yemyesil goruntusu mu yoksa yeni bir gol mu? Insanogluna bunlar nasil anlatilacak.

Insanogluna bunlar nasil anlatilacak?

Muhtesem Goksu deltasi icin ne yapmali ,nerden baslamaliyiz. Biz bir Doga topluluguna uye olarak, ne mutlu ki siradanligimizi yitirdik.

Topluluk terapisinin ustune cikarak nasil katkilar koymaliyiz? Yarattigimiz sinerjiyi, aramizda paylasmaktan daha otelere, disarilara nasil tasimaliyiz?

Sevgilerimle/ Bahar


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.