Instagram

DOĞU AKDENİZDE KUŞÇU FIRTINASI - BÖLÜM 4

Son iki bölümü Emin'e KOSK sayimlariyla ilgili verilen görev nedeniyle ben kaleme alıyorum. Her ne kadar aynı tatta olamayacaksa da bu güzel gözlem turunu eksiksiz bitirmeye çalışacağım.

TURAC CARPMASI VE BIR WESTERN !!

Dorduncu gunun sabahinda hedef Yumurtalik lagunleri idi. Arabanın anahtarlari dun geceden itibaren Keremdeydi artik..Gezinin sonuna kadar çok sevdiği fiat albeamizin adeta bir 4x4 gibi nasil kullanilacagi konusunda kusursuz dersler verdi. Kus konusunda beklentiler Emin ve zaman zaman ona eslik eden Ozkan sayesinde doruklarda dolasiyordu ama benim de taa icimde yolculugun basindan beri bir hayalim vardı tabii..Turac..Olurdu olmazdi zordu diye hayaller tartısılmaz degil mi?

Kıyıda denize karşi kahvaltimizi ettikten sonra lagunlere hareket ettik.Once balikci barinaginin yanindan gozlemi surdurduk.İcimizdeki kuscu virusu henuz sabah mahmurlugunu uzerinden atamamisti.Emin bir kizilbacagi digiscopy alanina almis ,Kerem martilari tanimliyor ,Ozkan kopekleri oyaliyor ..Hava nefis gokyuzunde bulut yok nerdeyse..Karsi kiyilarin cazibesine kapilip oradan ayrildik.Ilerdeki agaçlık alanın girisindeki zinciri acip, agaclikli alana girdik. Izler bizi kumsala dogru goturdu. Kumullarin uzerinde yayilmis birbirinden guzel maki turleri vardi. Ortalik arap bulbulleri ile maskeli otlegen kayniyordu. Hatta birkac da kelebek vardi..Bir ara Kerem yerde bir iz gosterdi.Iz bir turaca aitti. Belli etmemeye calistim ama oldukca heyecanlanmistim.Yerler kertenkele doluydu.Buraya has endemik bir tur oldugunu soyluyorlardi.Karabasli otlegen ve diger otuculeri de listemize kattiktan sonra arabaya donduk. Emin benim israrlarima dayanamayip Suleymani cepten aradi.Konu tabiicirc; ki turacti. Suleyman her gordugunde ses duyarak buldugunu soyleyince ben rahatladim.Cunku Keremle Emin sesleri kesinlikle atlamamisti.Demek ki bizim kus baska yerlerdeydi.

Bahar da 301 olmustu artık.Hem de 300 uncu sumsuk ve 301 inci ;üstü sarı kanatlarıyla sarı yanaklarıyla bir Kir baykusuydu. Karataş'ta bir balık ziyafetiyle kutlama onerim oybirligi ile onaylandi. Kerem de anayola geri donmeden gollerin kenarindan Zeynepli ve Kaldırım üzerinden Karatas a gitmeyi onerince bu fikre daha da sevindik. Yol boyu adres sorma teknikleri uzerinde denemeler ve yanilmalarda bulunarak ilerliyorduk. Birden öndekiler ilerde iki buyuk kus surusunun gole inmek uzere oldugunu soylediler. Turna suruleri.Bu bizi cok heyecanlandirdi. Ozellikle Ozkana bir haller oldu.Turnalara duygulu sozcukler yakip yakistirmaya basladi. Meger hem cok severmis ,hem de ona kertikmis..Bu andan sonra sansımızın dondugunu hissetmistik.Cok guzel bir yoldan turnalara dogru ilerliyorduk.Kerem soldaki guzel bir agacın yakınında parketti.Hemen arkamizda bir boru menfez vardi.

Menfezin devaminda gole dogru egimli bir kanal kazilmisti. Ozkan coktan kanalın yanındaki tumseklerden gole dogru yolu yarilamisti .Kerem kurumuş kanalin içinden yurumeyi tercih etti.Ben de önce tumseklerden sonra yandaki bugday tarlasinin kenarindan ilerliyordum.Gruplar halinde turnalar gecelemek uzere gelip iniyorlardi.Ozkan turnalarin sesleriyle yine mest olmustu. Eminin nedense flamingolar disinda butun kuslari (bunlara turnalar da dahil )saymayi sevdigini ogrenmis olduk. Diger kusları da tarayarak ve sayarak arka tarafa inen turnalara yaklasmak icin arabaya donmeye karar verdik. Kanala dogru yaklastikca herkes kimi yukardan kimi kanalın icinden tercihlerini yaparak yonlerimizi belirlemeye calısıyorduk ki Keremin acil cagri tanimlariyla dalgalanan eli kolu bana kos diyordu..Kanalın icindeki Eminle Kereme bakıyordum fakat bir sey anlayamıyordum. O kabak gibi acik kanalin içinde ne olabilirdi..Gel cabuk turaçvar..Dişibir turçc acele etmeden kanalin icinde yola dogru salina salina gidiyordu..Herseyiyle apacik gozlerimizin onundeydi. Benim icin zaman durmustu. Aslinda olanca hizimla ona sevgili turaaaac diye kosmak istiyordum ama imkansizdi ..Birden kendimi tam tersi yonde gole dogru kosar buldum..Icimdeki cosku sese donusmeliydi..hiza donusmeliydi.. Birseylere donusmeliydi ki sonumlensin..Aylardir hayalini kurdugum ani yasiyordum.Turac çarpmasi.. Emine de kertikti Ozkana da..Turnalar sansimizi dondurmustu ancak icimdeki ses daha bitmedi diyordu.Eminle simdi hangi kusu cagiralim diye dusunuyorduk.Simarmistik..

Hakliydik da simarmakta koyun icinden Omer golu oldugunu dusundugumuz golun bati yonune dogru yeni bir yola saptik.Bu yol dosdogru denize gidiyordu. Otuz kirk metre sonra yolun hemen yanındaki su birikintilerinde kum kuşlarını gördük. Kerem alarmi verdi yine..Sarı bacakli kum kuşu, kucuk kumkuslariyla birlikte.. Ne yapsak kaçmayan bu güzelleri uc metreden fotograflayan arkadaslarimiz ve biz pespese gelen bu vurucu guzellikleri degerlendirmeye calışıyorduk..

Yol aslında bozuk bir yoldu ancak bizi uzun bir turna konaklamasindan sonra deniz kenarina kadar sikintisiz goturdu. Gunes artik batiyordu. Diger taraftan ise kusursuz bir dolunay cikiyordu. Kumullar kesintisiz goz alabildigine yayiliyordu. Aslinda gunun sonunda yorgun olmamiz gerekirken sevgili kuslardan aldigimiz enerji bizi hala hayallere goturuyordu. Emin yasindan umulmadik bir temkinlilikle bir belgeselde izledigi insan yutan kumlardan soz edince benim enerjim bitiverdi.. özkan dinlenme ve seyir halindeydi. Kerem ise bu kumlarda bir film cevirmek istiyor ancak konusuna karar veremiyordu. Sonra Emine dondu evet bir WESTERN çevireceklerdi. Kerem hem yönetmen hem senarist hem de ldquo;jon prominent" olacaktı. Diger jon ise Emin. Kamerada Ozkan ,yardimcisi ben. Film soyleydi: Attan inen jonler birden uzerlerine nerden geldigi belli olmayan bir yerden ates acilinca kosarak kendilerini bir cukura atiyorlardi. Sonra adamların gittigini dusunerek cukurdan cikip tekrar tirmanmaya basliyorlardi. Kumda yurumek zordu. Ancak once biri sonra digeri vurularak yaralandi ve ard arda en son yuvarlanma teknigiyle kumulun tepesinden dibine kadar yuvarlanarak sahnede olumsuzlestiler..Dolunay gün batımında pırıl pırıl parlıyordu.Video cekimlerinde bastiramadigim kahkahalarim Eminin davudi sesine karisiyordu.

Akşam kizil bir gokyuzundeki dolunay esliginde sirin mi sirin kucucuk kuzuları severken uzerimize atlamaya calisan kopek Tobby den kurtulma manevralariyla sona erdi.Yani arazi kismi sona erdi.. Artık cok acıkmıstık. Karatasa dogru keyifli bir yolculuk yaparak benim coktan gectigim 300u kutlamak icin Mavi balıkçıya yayildik..

Fırtınanin yarin son gunu ,yarin yine hayalleri susleyecek!!


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.