Instagram

SOGUKLARLA GELEN LER; Karabas Patka, Kulakli batagan,Buyuk Tarakdis,Sibirya kazi.

SOGUKLARLA GELEN LER; Karabas Patka, Kulakli batagan,Buyuk Tarakdis,Sibirya kazi.

Bu bir belgedir..2006 Ocak ayı..Kuzey Asya ve Avrupa dan gelen soğuk hava ile kar firtinasi haberleri,gunlerdir tüm yurdu calkalamakta ve her yerde kara kis tedbirleri alinmaktadir.Kus gozlemciler dunyasi da bu sogugun etkisiyle bir baska calkalanmaktadir. Ulke capinda birbirinden degerli ,doga zengini sulak alanlarimiza ,kiyilarimiza gelecek yeni konuklarimizin kimler olabilecegi konusunda Kuscularin akillarina gelen olasiliklar yureklerini titretmektedir. Dort duvar arasinda cep telefonları ve e postalarla zorlu ulasim kosullarini nasil asip da bu alanlara ulasacaklari konusunda fikirler olusturmaktadirlar.


İstanbul Kusculari da cografi konumdaki avantajlarini degerlendirmek uzere sabirsizlanmaktadir. Ocak ayinin son haftasina girildiginde artik İstanbul da kendini yavas yavas beyaz ortuye birakmis gollerin sig kiyilari donmaya baslamistir. Bogazdan karabatakla ucan sakarca, Kartal Otopazarinin oradaki golette sutlabiler, Kurbagali dereden altingoz ve kugu kayitlari atilmaktadir.



İki kuscu arkadasımız ;sevgili Evrim (Tabur) ve Cem (Dalyan) olanca soguga ragmen 26 Ocakta Buyukcekmece tarihi Mimar Sinan koprusune vardiklarinda hangi yone bakip hangi kusun fotografını cekecekleri konusunda saskinlik ve heyecanla tartismaya baslamislardir.” Onu birak bunu cek uzaklasacak simdi..”.Aksam internet grupları olan Yelkovan a gonderdikleri fotograflar sirasiyla soyledir: Birincisi güzel ve zarif bir kugu diğeri Koprunun cevresinde aralarinda kucuk goller disinda buzdan bir manzaradir.Ucuncu fotograf ise acildiginda tum kuscularda; ev halkinda soru isaretleri uyandiran ani dagilma eylemleri olusturmustur.Bu burunlarinin dibinde bir KARABAS PATKAdir!! Sonrakiler ise gozgoze geldikleri bir Altingoz ve digeri baslarinin uzerinde donmekte olan Buyuk karabas martidir.


Gozlerime inanamiyordum yaniliyormuydum yoksa?? Bu bir karabas patka fotografiydi..Adeta carpilmistim. Olamazdi ama olmustu iste.. Kuzey denizinden gelen cok kiymetli bir konugumuzdu.Yerimde duramiyordum. Hemen Evrimi aradim.Henuz heyecani gecmemisti ,anlattigi detaylar ise carpiciydi..Pacali sahinde gormuslerdi fakat onun fotografini cekememislerdi.Onlari imrenerek kutladim.Az sonra Eminden bir eposta aldım. Ankaradan hafta sonunda gozleme gelmek istiyordu.Cemle konusup 28 Ocak cumartesi olarak gozlem tarihini belirledik.


Yol kosullarini da goz onune alarak arabayi kullanmasini bizim Hocadan rica ettim. Once Evrimi sonra Cem ile Emini alarak yola koyulduk.Tam Buyukcekmece golu gorundugunde uzerimize dogru bir kus sürüsünün gelmekte oldugunu gorduk. Bunlar kaz sürüsüydü.Arabayı sagda bir yere cektik.Hemen indik.Koca bir Sakarca sürüsü ve aralarında yedi tane de Sibirya kazi..Yandan dolanip fotograf cekmeye calıstık..Eh ne de olsa hepimiz icin Sibirya kazi yeni bir turdu..


Diger grup telefonla aradi.Ozkan,Mehmet,Ergun,Umit ve Ibrahim..Onlarin kopruye vardigini ogrendik.


Hemen biz de arabaya bindik ve kopruye dogru hareket ettik.Kopruye dogru yururken heyecan icindeydim.Emin de heyecanliydi. Hemen sutlabiler gorundu ama Emin bakmiyordu.”Ben” dedi ” ilk Karabas patkaya bakacagim..” . Diger arkadaslarimiz henuz Karabas patkayi bulamamislardi. Birbirimizle merhabalastik.Sonra yari donmus golu taramaya basladik.Sakin olmaya sessiz sessiz taramaya calisiyordum ki o anda tasla orulu setin acık oldugu yerde onu gordum.Kafası koyu yeşildi dondukce parliyordu.Sari gozu vardi.Boynu uzunca duruyordu.Yikaniyordu,daliyordu..Biz onu taa İgneada’da veya Bati Karadenizde bir yerlerde aramaya gidecekken soguklar onu ayagimizin dibine getirmisti..Hemen seslendim ..Burada!! ….Kugular,altingoz,sutlabiler, gribalikcillar , martilar,tepeli ve elmabas patkalar,kucuk karabataklar vb.ile gozlemimiz surdu..


Sedde turunu bitirdikten sonra Kum ocaklarinin oradaki Ahmetli seddesine ve bitiminden ilerdeki tepeye ciktik.Emin, Buyuk Tarakdis hayalleriyle teleskoba sarildi.Sohbetler, gozlemler ve derken sutlabi erkekleri bembeyaz sık giysileriyle durbun ve teleskoplarda belirmeye basladi. Hatta onbes Macar ordegi Buyukcekmece icin alisilmamis bir kayit olarak listelendi.Tam o sirada Eminin orada bir kaynasma oldu.. Buyuk tarakdisler!! Emin bir kez daha inanilmaz nefis bir kaydi ve yine bir hayalini daha gerceklestiriyordu.Hem de dort birey.. Ancak bugun gerceklesecek son hayali de degildi…


Golun kuzeyine dogru ilerledik İskiden tekrar baktik.Büyük Tarakdisleri yeniden daha yakindan izledik..


Aniden iki buyuk kaz surusu ucarak Hazerfan havaalanının daha guneyindeki gole bakan tarlalara oradaki arkadaslarinin yanina kondular. Uzaklarda olduklarindan tanimsiz kaldilar. Golun daha kuzeyine diger tarlalara bakmak uzere yola devam ettik.Kopruyu gectikten sonra son gozlem noktasina vardik.Tarlalar Sibirya ve sakarca kazi doluydu. İki de avci olmasa daha da guzel bir gun olacakti ama vardi. Her ne kadar 156 ya bildirdiysem de sonuc ne oldu bilemiyorum.


Erken donmesi gerekenler Mehmetle birlikte dondu.Ergun bize katildi.Evrim onlara..Boylece Deniz gozlemi yapmaya Limana Ergun,Cem,Emin ve ben gittik. Limanda yine teleskoplari kurduk.Cok fazla kara boyunlu batagan vardi.Bir ara Emin birinin kizil boyunlu oldugu ihtimalini one surunce mendiregin ucuna dek yuruduk.Karsi sahilde kum kuslari gorduk.Bataganlari batmadiklari sure icinde tanimlamaya calistik.Saat dort bucugu da gecti. Tam o sirada Eminden bir feryat geldi.Kulakli batagan!! Teleskopları degistirdik.Yirmi dakika batti cikti bulduk bulamadik derken net olarak gordum.İlerdeki mendiregin taslarinin yanindaydi. Kara gozunun alti bembeyaz.. ama bu kez yalniz degil bir kara boyunluyla birlikteydi..İnanamiyordum.Emin artik dizlerinin kesildigini soyluyordu.Saskinliktan elimizi falan da vurmuyorduk.Ergun ve Cem de sevincle gozluyorlardi.


Aksam pazari bu olsa gerek..Sevgili Emin bir saniye bile yitirmedigi umuduyla bu kayda da imzasini atiyordu.Ben ise ucuncu kez goruyordum bu kusu..Emin diyordu ki “Sanirim Turkiyede uc kez Kulakli batagan goren bir sen varsin Bahar abla.. “ Nese icinde ertesi gunun planlarini yapmaya koyulduk..


28 Ocak 2006 gun sona ererken Sevgili Evrim ve Cemin essiz kayitlari , sevgili Eminin de katkısıyla benzersiz bir liste olusturmustur..İstanbul ; sogukla gelen konuklarina kucagini sonuna dek acmistir..Kuscularin yureklerini titreten kayitlar birer birer emekle ve sevgiyle gercek olmustur.. Bu sevgili bir belgedir. Umariz her firsatta daha da zengin turleri sunmayi surdurecek bu alanlari korumada yurekler ve emekler her zaman bir olur..


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.