Instagram

ŞİLE'DE KARABATAKLAR

Bu yazıdan 8 yıl sonra Kanada da Kulaklı Karabatakları gördüm. Şilede gördüğüm Karabatak ile ilgisi yoktu:))
Bu cesurca girdiğim kayıt tabiki onaylanmadı:((


Sevgili arkadaşlar;


Sizlerden öğrendiğim üzere Pazar günü Tepeli karabatakları görebilmek için Şiledeydim. Hem de ne kadar kalabalıklardı. Yeni mendirekten, eski mendirekten ve kaya tepeciklerine çıkarak yaptığım gözlemlerde sadece Tepeli karabataklar da yoktu . Beyaz kırçıllı kafalar ve tepeden ince bir hat halinde enseye doğru inen siyah tüyleri olanlar, ayrıca göğsü iyice bembeyaz bir halde olanlar mı istersiniz, yoksa uçarken böğürlerinde beyaz yuvarlakça lekeleri olanlar mı istersiniz.


Ama en ilginci boynuzlu (!)olanı idi . İlk sağa dönüp yeni mendireğe doğru ilerlerken sağınızda içeriye doğru girinti yapan bir kayalık profili var . Ben duvarın üstünde kendime bir mevki ararken bir tane karabatak geldi ve o girintide durdu. Tepeli karabatak diye düşünüyordum. Ancak tepesindeki tüyler sanki çok uzun da iki tarafa açılmış mı diye incelemeye başladım. Gagası daha ince ve uzundu.Yanına bir adet daha uçarak gelmek istedi ancak duramadı ve yukarıya uçarak üstte durdu. Üsttekinde kafada hiç bir şey yoktu ancak yapı olarak aynı idiler. Ben yine aşağıdakine dürbünümü çevirdim. Uçacak diye korkarak bir daha dikkatle baktım. Kafasını oynattığı zaman özellikle arkaya denizi alarak bakıyordum ki renk farkı daha belirgin olsun . Hatta dik de değil hafif kıvrıktılar ve aralarında mesafe vardı. Baykuş karabatağı diye bir tür olsa ancak bu olur. Rengi koyu idi. Hiçbir yerinde beyazlık yoktu. Yalnız diğer karabataklar daha iri. Bu iri idi diyemeyeceğim. Daha zayıf. Kuyruk uzunluğu falan normal . Bu kadar karabatağın arasında başka da bulamadım. Kitapta bu tarife uyan “Kulaklı karabatak” var. Ancak gördüğüm kulaklar biraz daha uzundu. Acaba ne dersiniz şansım dönüyor olabilir mi?


Sonra kitaba baktığımda karabatakların bazılarının üreme giysileri içinde olduğunu öğrendim.
Carbo sinensis ve carbo maroccanus görmüştüm. Hatta Carbo sinensislerden biri yeni mendireğin iç tarafına geldi ve çok yakındı. Rengi çok koyu yeşildi. Kanatları ise kahverengiden çok bronz renklerindeydi. Pazar günü karabataklar kızılderili kabilelerini andırıyorlardı. Yanılmıyorsam sinensis de Siyu’lardan...(!)


Yine yeni mendireğin kara tarafında küçük bir ördek iri sarı gözleri ile bana bakarak süzüldü.
Kahverengi beyazlı alnı dik yükseliyor.Fakat başı gövdesi ile aynı enklerde.Tanımlıyamadım.
Martıların büyük çoğunluğu oturuyordu. Karabataklara yoğunlaştığım için maalesef inceleyemedim.Ama söz bir gün de onlar için gideceğim.


Eski mendirekten ise yeni bir sürpriz beni bekliyordu. Hava soğudu ve ince bir yağmur var. Deniz dalgalı. Yeşil kafalar çok belirgin. Boyunlarının altında, yeşil bitiminde, ince beyaz bir hat var ve yanlarında kahverengi renkte dişiler. Sahile yakınlar. Yeşilbaş ördekler dişileriyle. Yaklaşık 100 adet. Bir uçuyorlar bir konuyorlar.. Beni de çok heyecanlandırıyorlar.


02/Şubat/2003 - Şile
Hava: önce hafif bulutlu ve hafif rüzgarlı sonra kapalı ve yağışlı
Saat:12:05 – 15:30 arası
Dürbün ve türkçe kuş kitabı


Kod Latince Türkçe İngilizce Adedi
800 Phalacrocorax aristotelis Tepeli Karabatak Shag 180
720 Phalacrocorax carbo Karabatak Cormorant 120
1860 Anas platyrhynchos Yeşilbaş Mallard 100
820 Phalacrocorax auritus Kulaklı karabatak Double-crested Cormorant 1


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.