Instagram

BOTANİK ÇİZİMLERİM

Resim çalışmayı 1980 yılları sonrası her zamangerçekleştirmeye çalıştım. Bağdat Caddesinde açılan Resim Kurslarına kaydolsam da devamını iş-güç derken getiremedim. Ünlü ressamların kitaplarını alarak, acaba tarzım nasıl olurdu diye hayallere dalardım. Orta okulda resim notum 10 du . Müzik notum da 10 du . Bizim zamanımızda ,1965 ler , Lisede Resim veya Müzikten birini seçiyordunuz . İki Hocam da benim kendilerinde olmamı çok istemişlerdi. Gönlüm resimde olduğu halde Müziği seçtim . Nota okumak , on resmi zamanında boyayıp bitirmekten daha az zamanımı alacaktı . Resim sevdam mantığıma yenilmişti . Bu aldığım ünlülerin kitaplarını herkes neden aldığımı sordu durdu .Sonradan biriktirdiğim bu kitapları herhalde resim yapamayacağım diyerek dağıttım. Nerden bilirdim ki bu sevdam en sevdiğim şekliyle önüme gelecek ve ben resim yapacağım ve o çok merak ettiğim sihirli isimleri olan boyaları öğrenip , kırtasiyelerde merakla gözlediğim fırçaları kavrayabileceğim . Allahıma şükredecek ne çok şey var , çok şükür.


1994 den sonra Doğayı tanıma tutkum ile 2009 yılında duyduğum Bilimsel Bitki ressamlığı kursları birleşti .Böylece Resim dalında aradığım tarz, tam olarak Bilimsel Bitki Ressamlığında açığa çıktı. Hem bitkileri çizerken daha iyi tanıyacaktım ; hem de Doğayı okuyup yazarken bir de çizebilecektim!! 1994 de benim için çok değerli yabancı bir bitki kitabı elime geçmişti. Pandora kitabevinde buldum .Wild Flowers of the Mediterrain , çizimleri Marjorie Blamey yapmıştı . Kitap tam anlamıyla örnek bir bitki kitabıydı . Marjorie Blamey o günden sonra benim kahramanım oldu . Hatta Işık Güner Hocamın NGBB deki ilk kursunda verdiği ödevde de M. Blamey ' i tanıtacaktım . Tabiki bizim ilk botanik illustratörümüz Prof. Dr. Nebahat Yakar ile birlikte . Marjorie Blamey ' inçizimlerini yaptığı kitabı beni bitki çizimine yaklaştıran kitapların başında gelir . Bitki çizimi hayalimin temeli de bu kitapla 1994 ve 1995 yıllarında atılmış oldu. Nebahat Yakar ile tanışmam ise 2004 yılında ikinci baskısı yapılan kitabı ile oldu . Bu konudaki görsel ve yazımı Botanik Çizimleri başlığı altında topladım .


Zar zor zaman yarattığım 2013'te sevgili Işık Güner Hocamın Kursları'na ve sonra 2014' te sevgili Hülya Korkmaz Hocamın kurslarına katıldım. 2016 da mezun oldum . Yine de proje grubunda devam ediyorum . Burada samimi olarak çizimlerimdeki yanlış ve doğrularla sonucun nereye doğru gittiğini birlikte görmeyi amaçladım:) Yine 2016 yılında Türkçe Flora Kitabı çizerlerine katıldım . Umarım Doğa'ya ve çok değerli hocalarımalayık bir Bilimsel Bitki ressamı olabilirim.

Bu konuda çok heyecanlıyım! Hocalarıma minnettarım!


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.