Instagram

YURTİÇİ GÖZLEM GEZİLERİ

Yurtiçi Gözlem Gezilerim ,doğaya ve doğa için yapılan gezileri kapsamakta. 1970li ve 1980li yıllarda yaptığım gezilerde hep bir eksiklik hissetmiştim. Yaz tatiline gittiğinizde mutlaka ülkemizinarkeoloji zenginliği ile de tanışırsınız . Ülkemizin her yönüyle zenginlikler barındırdırdığı apaçık bir gerçek. Her yeni ve eski bir şehir ile tanışmak ne denli heyecanlı olsa da çocuklar büyüdükten sonra hedefim bir amaca yönelik geziler yapmaktı. Bir şeyin peşinde gezmek istiyordum fakat ne olduğunu henüz bulamamıştım. Bu arkeoloji olabilir miydi , halıcılık olabilirmiydi , yemekler olabilirmiydi , el işleri örneğin ..Aklıma gelenlerin hiçbiri bana ivme verebilecek konular değildi. Ben de zaten acele etmiyordum. Çocuklarla ,ailece yapılan geziler ve iş seyahatleri ile yıllar geçiyordu. Emin olduğum tekkonu Kültür gezileri , yeme-içme gezileri ,arkeoloji gezileri gibi gezilerin kesinlikle beni cezbetmediği oldu. Bunlar güzeldi , fakat sonunda kendime sorduğum soru sana ne kattı. Kattığı bir yeri görmüş olmak, lezzetlerini tatmış, kültürüne dokunmuş olmak vb. gibi konularmıydı? Harika coğrafyamıza doğru gitsem Nehirlerimiz , Dağlarımız , Deltalarımız belki bir derece ! Onlarla mutlu olacağım kesindi . Sonuçta ise ,yine de görülmüş yaşanmış olacaklardı . Böyle bir birikim değildi aslında istediğim. Sadece görme - kayıt etme değildi .İyi ki ailemiz ve sevgili dostlarımız vardı da paylaşırken eğlenceli olabiliyordu. Dostlar olmasa yavan geziler bile diyebilirdim. Gerçekte hislerim böyleydi.


1994 -1995 yıllarında çok sevgili oğullarımdanbiri üniversitede ,diğeri ise üniversiteye adım atma çağına gelmişti. Türkiye yine ciddi bir ekonomik krize girdi. İşten çıkarmalar yaşanmaya başladı. Bu yorucu nerdeyse beş yılda bir gelen ekonomik krizlerin yarattığı sıkıntıyı atmak üzere aldığım bir dergide hafta sonları günübirliktrekking turları gördüm. Doğa her zaman bilmek istediğim bir dünyaydı. Çok sevdiğim ,içinde mutlu olduğum bir dünyaydı. Nasıl yani dedim kendi kendime ,koca doğada bir grup öylece yürüyorsun ve coğrafya keşfi yapıyorsun... Bir kez doğaya açıl bakalım neler hissedeceksin diye düşünüyordum . Burası "Dokurcun" demiyorsun da yaylası bu, deresi bu, tepesi bu , diyorsun. Heyecanlandım ve hemen birine katılmaya karar verdim. Sevgili Timur Danış ve eşi Barbara ilk rehberlerim oldu.


Doğaya fakat neyin peşinde ? Sadece Manzaranın değil tabiki .Önce ağaçların,sonra çalıların , kuşların, kelebeklerin, mantarların, çiçeklerin ve hepsinin peşinde ..Sorumun yanıtını çok şükür geç ,fakat bu güne göre erken de olsa bulmuştum. Heyecanlıydım. Doğayı sadece seyretmemeyi kafama koymuştum !


İlerde bu bölüme " Yavuz ile Geziler " de eklenecek.Sevgili eşim Yavuz ile olan gezilerimin hemen çoğu, birlikte bir bölümüne doğa keşfini sıkıştırdığımız "kuşa dönen" geziler olmuştur.Digital fotograf makinelerinden önceki gezilerin filmleri fotoğrafçılara taratılarak CDlere aktarılmış ve arşivimde yer almakta. Sanıyorum en son bu arşivi gözden geçirerek" Bahar'ca" ya aktarabileceğim.


www.baharca.com sitesinde bulunan tüm yazılar, belgeler, listeler ve fotoğrafların tümünün kullanım hakkı Bahar Bilgen'e aittir. 2. şahıslar tarafından kopya edilemez, kullanılamaz ve izinsiz kaynak gösterilemez. Her hakkı saklıdır.